Siamesisk samling


Gå på upptäcksfärd i en svunnen tid då Thailand hette Siam och charterturismen inte hade börjat. En tid när det var exotiskt och främmande att resa till andra sidan jorden. 

Siamesisk samling. Foto: Campaya.dk

Det lilla museet Siamesisk samling, ligger alldeles intill gamla Rådhuset i Ebeltoft. Trots museets diskreta yttre så innehåller museet en stor samling av exotiska föremål av mer eller mindre bisarr natur. Många av de utställda djurarterna är idag hotade men man måste komma ihåg att de är från början av 2000-talet när man såg annorlunda på troféjakt.  

Krokodiler. Foto: Campaya.dk

Tigertrofé. Foto: Campaya.dk 

Museet startades av Rasmus Havmøller. Han åkte 1914 til Siam och bodde där fram till 1933. Han kom hem till sin födelsestad med sin Thailändska familj, malaria och den stora samlingen som idag finns på museet. Han önskade att staden skulle få ta del av sin samling och det är många besökare som idag blir begeistrade av den. 

Den exotiska interiören på Siamesisk samling. Foto: Campaya.dk

Rasmus Havmøller startade Siamesisk samling med föremål som han tog med sig hem från sin 20 åriga vistelse i öst. Han åkte 1914 till Siam för att arbeta för ØK´s skogsbruk i Siam. Senare drev han en tenngruva på Malackahalvön. Under sin tid i öst hade han under lång tid ett stort intresse för zoologi, arkeologi och jakt.  

Et stort antal uppstoppade fåglar som finns i samlingen. Foto: Campaya.dk

Vid sin hemkomst förde han med sig förutom malaria sin säregna samling från Siam. Samlingen kom till Ebeltofts museum 1940 och Rasmus Havmøller var själv med att ställa upp den. Samlingen står stadigt kvar som den en gång gjorde och det finns mycket att upptäcka av exotiska djur och föremål.  

Modet då Ebeltoft blev gemensamt för alla ställs ut på Siameisk samling. Foto: Campaya.dk

I de tillbyggda lokalerna finns det en nutida historisk samling. Den berättar historien om hur Ebeltoft uppstod som badort. Hur dom rika grosshandlarna byggde husen på "feddet" för att komma ifrån vardagens stress. 

På 60-talet kom byggboomen när man hade råd till både hus och bil och Ebeltoft blev gemensamt för alla. Ebeltoft är idag mycket mer än någonsin, en populär bad och semesterstad. Museet rymmer dessutom en särställning "sommarliv". Den visar badmodet genom tiderna. Det är Museum Østjylland som driver de tre museerna Siamesisk samling, Det gamle rådhus och Farvergården och alla tre har gratis entré för besökare.