En skådeplats för död, pina och spanskt kulturarv: Tjurfäktningsarenan i Malaga

Den 142 år gamla tjurfäktningsarenen ligger nära Malagas centrum. Foto: Campaya.dk.

Tjurfäktning blev för ett par år sedan officiellt en del av ett spanskt kulturarv. I Malaga kan man dyka ner i ett ämne med delade uppfattningar.

För Hemingway var tjurfäktning en vacker kamp mellan mannen och djuret. Mannen mot naturen. Han betraktade det som en konstart som inspirerade honom i många av hans litterära verk och fyllde hans liv med stor glädje och passion. I dag finns det många motståndare till det och enligt djurrättsföreningen Anima är tre fjärdedelar av den spanska befolkning emot tjurfäktning

Det har inte avrått den spanska regeringen att upphöja tjurfäktningen till ett spanskt kulturarv och i Malaga är det under sommarmånaderna möjligt att titta på kampen mot tjuren på arenan La plaza de toros mitt i staden. Byggnaden är formad som ett colosseum och kan ta emot upp till 9.000 besökare. Den snart 150 år gamla byggnaden är i själva verket imponerande i sig och ligger vackert nedanför berget Monte de Gibralfaro, hundra meter från arenan.

När tjurfäktningsarenen är fullsatt följer 9000 åskådare kampen mellan tjuren och toreadoren. Foto: Campaya.dk.

Om man inte har lust att titta på den blodiga dödskampen på nära håll är det möjligt att besöka museet La plaza de toros där man kan dyka ner i några av historien om arenan och tjurfäktning i allmänhet. Det är också möjligt att se närmare på de vapen och dräkter som användes av männen i kampen mot tjuren. Oavsett om tjurfäktningen väcker avsky eller fascination, erbjuder den gamla arenan i Malaga grund till eftertanke och en unik inblick i det spanska kulturarvet.



I arenans museum kan man dyka ner i tjurfäktningens historia. Foto: Campaya.dk