6 av Gotlands bästa upplevelser

Sveriges paradisö Gotland är det perfekta resmålet för den som älskar en oslagbar natur, historia, kulinariska läckerheter, flest soltimmar och ett härligt nöjesliv. 

Gotland som är Sveriges största ö lockar många utländska och svenska turister varje år och det är lätt att förstå för här blir man bortskämd av allt det vackra. De mysiga gränderna i Visby, den eleganta ringmuren, de ståtliga raukarna, de härliga stränderna och självklart de romantiska solnedgångarna. Ön är stor men avstånden är korta så det är lätt att ta sig fram och man hinner se mycket på kort tid.

Ett bra tips är att upptäcka ön på cykel med sina många utmärkta cykelleder och då har du också chansen att besöka de charmiga kaféerna, restaurangerna med gotländska läckerheter, gårdsbutiker och andra små pärlor, tala med lokalbefolkningen och charmas av den gotländska dialekten. 

Att besöka Gotland ett måste och här ger vi tips på några av de bästa upplevelserna på Sveriges största ö: 


Glassmagasinet 

Europas största glassbar finns i Visby. Foto: Glassmagasinet 

Välkommen till Europas största glassbar som heter Glassmagasinet med sitt fantastiska läge direkt vid hamnen i Visby. Hit lockas många turister och gotlänningar varje år under sommarmånaderna som vill avnjuta en härlig glass ute på den stora terrassen eller på övervåningen med sina 70 sittplatser.

Här blir du bortskämd vad gäller glass och det är inget för personer med beslutsångest för du har möjlighet att välja mellan upp till hela 305 olika spännande och unika smaker av glass. Vad sägs om saffran, whiskeysmak eller popcorn? Eller kanske en sillglass till midsommar?

Glassen tillverkas dessutom med högsta kvalitet och med endast naturliga råvaror och naturligtvis är gräddglassen gjord av äkta grädde. Här har man stor passion för den oemotståndliga italienska glassen, gelato som tillverkas av en äkta Gelatomästare. Kanske sugen på en gelato med smak av Hubba Bubba, Ferrari eller Ricottaost?

Önskar du dig något mer än en härlig glass så finns här också en mysig Coffee Shop där du kan ta en kaffe, en smarrig sallad, en mättande lunchmacka eller en kaka. Säsongsöppet från april-september.

Skeppsbron 12, Visby


Gotland Whisky 

"Livets vatten" lagras i de eleganta tunnorna. Foto: Gotland Whisky 

Vid det gamla sockerbruket Roma belägen i Romakloster mitt på ön ligger Gotland Whisky som är Gotlands första whiskyproducent och där de gamla lokalerna har omvandlats till ett modernt destilleri. Här produceras årligen 20000 liter ekologisk maltwhisky av hög kvalitet tack vare det ekologiska kornet som odlas i närheten av fabriken tillsammans med vattnet från en egen källa i kalkstensberget. Detta gör whiskyn så unik men också tack vare specialrådgivning från Skottland vad gäller uppbyggnaden av destilleriet.

För att tillverka detta ”livets vatten” behövs faktiskt få ingredienser: korn, vatten och jäst och tillverkningsprocessen sker genom mäsk, jäsning, destillering och lagring och allt sker på Gotland. 2012 började man destillera de första whiskydropparna och resultatet blev klar 2016 och döptes till Isle of Lime.

Vill du lära dig mer om den spännande tillverkningsprocessen av whisky så finns det möjlighet att under sommarmånaderna få en intressant guidad visning och se hur man framställer dessa ekologiska lyxdroppar. Under resten av året behöver man förboka en visning. Är man 18 år så kan man faktiskt även få provsmaka. Öppet året om.

Sockerbruket, Romakloster 


Lilla Bjers 

I det vackra växthuset kan man avnjuta luncher och middagar i äkta gotländsk stil. Foto: Lilla Bjers  

På en mysig och rogivande plats med äkta gotländsk atmosfär finner vi den prisbelönta gårdskrogen och gårdsbutiken Lilla Bjers. Här jobbar man för hållbarhet, ekologi och mångfald. Hit kan du lätt ta dig även med cykel på cykelbana endast 7 km från Visby. Gårdskrogen ligger i ett charmigt och modernt inrett stort växthus med härliga gröna växter där du kan avnjuta allt från en god lunch med fokus på fantastiska grönsaker direkt från gården som t.ex menyn Gårdens Skörd.

På kvällen erbjuds en välkomponerad och vällagad avsmakningsmeny i harmoniska färger och dofter som är baserad på de grödor som finns för säsongen tillsammans med kött som t.ex gotländsk lamm eller fisk. Råvarorna är av högsta klass.

På gården finns en trevlig gårdsbutik där du kan hitta ekologiska grönsaker och bär som sparris, små tomater, vitlök, söta jordgubbar men även julgranar i december. I gårdsbutiken kan man också köpa egna tillverkade konsthantverk som finns i trä, läder och metall. Här kan man även få uppleva spännande färgsprakande eldkonster i luften av gårdens egna eldkonstgrupp. Föreställningarna kan bokas på gården eller på annan plats. Gårdskrogen är öppen från maj-september och i december och gårdsbutiken är öppen året runt. 

Västerhejde, Lilla Bjers 410, Visby 


Gotlandståget

Det mysiga Gotlandståget som tuffar på. Foto: Daniel Åhlén 

Vill du uppleva hur det faktiskt var att åka tåg på Gotland förr i tiden? Då ska du prova Gotlandståget mellan Roma station i söder till Hesselby station, en sträcka på 6,5 km. Gotlandståget är en museijärnväg som drivs av en ambitiös förening som har samlat fordon och föremål från epoken i ett museum med renoverade vagnar från 1878.

Förra året ville cirka 11000 nyfikna resande prova på att åka med det ångloksdragna tåget i de nostalgiska vagnarna. Guiderna berättar vid varje stop vid stationerna om platserna och om historien, man träffar också konduktören i sina tidstypiska kläder som klipper biljetterna som ser ut som dom gjorde på den tiden. Under sommaren när det inte det körs några tåg finns det möjlighet att även hyra en dressin.

Det här är ett perfekt sätt att också upptäcka den vackra gotländska landsbygden. Dessutom finns det faktiskt chans att hyra det mysiga tåget för bröllop och roliga företagsevents. Här finns även ett museum och ett mysigt café. Att åka Gotlandståget är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen och det blir extra roligt när lokföraren tutar. Museitrafiken körs under sommarmånaderna, under november och även december då det är en jultradition att åka tomtetåget. 

Dalhem Hässelby 166, Dalhem


Ett Rum För Resande 

Den härliga trädgårdsserveringen mitt i Visby. Foto: Ett Rum För Resande 

Mitt bland gränderna i hjärtat av Visbys innerstad ligger en mysig medelhavspärla som heter Ett Rum för Resande Café. Caféet öppnades 2005 som är ett familjeföretag och det känns lite som att vara i Italien när man är på besök här för det är familjärt, pittoreskt och hemtrevligt.

Hit kommer inte bara turister under sommaren som vill sitta ute på den härliga trädgårdsserveringen omgiven av vackra rosor utan även många stamgäster som vill smaka på färsk pasta, goda baguetter, nybakta bullar och en lyxig saffranspannkaka.

Här blandar och rostar man sitt eget kaffe som har blivit en succe´ bland gästerna. All mat och bakverk tillagas på plats av noggrant utvalda råvaror som kan avnjutas med ett glas vin eller en kopp nyrostat kaffe tillsammans med musik från världens alla hörn i bakgrunden.

Önskar man god mat till sitt evenemang eller kanske till sitt bröllop så erbjuder man catering med smakrika och varierande bufféer som t.ex goda snittar med äkta gotländska smaker. Öppet året om.   

S:t Hansgatan 15, Visby


B&M Gård 

Coola kameler på B&M Gård. Foto: B&M Gård 

B&M Gård är en mindre djurpark belägen cirka 2 mil norr om Visby i Stenkyrka socken och är ett passande utflyktsmål för barnfamiljer. Här kan man träffa vanliga lantbruksdjur som söta lamm och lammungar, på Gotland säger man inte får.

Tillsammans med getter, höns, ankor, gäss, ponnys, gotlandskaniner till mer exotiska djur som kameler, dromedarer, lama, wallaby, emu och åsnor. Här får du inte missa de trevliga klapp och kelhagarna där man som besökare kan få komma nära och kela med söta gotlandskaniner, jämtgetter och lamm.

Dagligen under sommaren kan man rida på en kamel, en åsna eller en ponny men det finns också möjlighet att boka in ett besök och träffa djuren under vintern och faktiskt rida på en kamel mitt bland snö då kameler är tåliga djur som klarar -30 till +40 grader.

Intill djurparken finns en grill med försäljning av allt från hamburgare, dryck, kaffe/te till glass och gott fikabröd. B&M Gård har öppet från tisdag v.25 mellan 11.00-16.00.

Stenkyrka Hälge 127, Tingstäde  


Vill du besöka Gotland? Här hittar du sommarhus att hyra på Gotland