De 9 bästa aktiviteterna och sevärdheterna i Ebeltoft

I Ebeltoft blandas slingrande gator, saltstänk, de små butikerna och det magnifika landskapet i en vacker semestersymfoni. 


Den gamla köpstaden ligger vid kusten i den lilla viken vid Jyllands näsa. 

Från hamnen och strandområdena går promenaden till stadens smala kullerstensgator, som slingrar sig förbi det ena lutande timmerhuset efter det andra. I centrum finns många små mysiga kaféer, restauranger och butiker med konsthantverk med tillhörande verkstäder.

Få städer har, liksom Ebeltoft, lyckats behålla sin historiska stadskärna och har ändå kunnat anpassa sig till alla turister som varje år besöker Ebeltoft. 

När man fortsätter promenaden blir det ännu tydligare att det här är en plats dit turisterna vallfärdar. Sommarhusen blir fler och fler även de lekande barnen, vägarna blir smalare och i utkanten av staden öppnar sig horisonten så att du kan se bortom det vackra, böljande och skogsklädda landskapet som inbjuder till lek och aktivitet i naturen.

Med sitt läge i nationalparken Mols Bjerge är Ebeltoft lite av ett eldorado för folk som vill ha stora naturupplevelser. Utsikten från de lummiga och gröna kullarna ovanför skogarna, fälten och havet är helt fantastisk och möjligheterna att höja sin endorfinproduktion med fysiska aktiviteter i naturen är nästan oändliga.

Det finns många möjligheter och något för alla på sin semester i Ebeltoft.

Men vilka platser ska man besöka när man reser till Djurslands högborg?

Här nedanför ger vi dig tips på de 9 bästa aktiviteterna och sevärdheterna i och runt Östjyllands pärla.


Ebeltoft Outdoor

Ebeltoft Outdoor

Löparna är på upptäcksfärd i det grönklädda Mols Bjerge. Foto: Ebeltoft Outdoor.

Nationalparken Mols Bjerge är så inbjudande för aktiviteter i naturen och det har dom som jobbar på Ebeltoft Outdoor förstått. 

Event och upplevelsearrangören arrangerar många olika upplevelser och resor till naturen.

Här kan du till exempel låta kajakerna skära genom Ebeltoft vikens vågor, ge dig ut på mountainbike-turer längs spåren i de stora skogarna eller gå på vandring och hitta de bästa utsikterna i Mols Bjerge.

Ebeltoft Outdoor erbjuder guidade turer inom nästan alla typer av aktiviteter i naturen och du kan också hyra utrustning och ge dig ut på en mängd olika upplevelser på egen hand.

Om du vill spendera en dagstur i Djurslands vilda natur arrangerar Ebeltoft Outdoor också olika läger. Dom erbjuder också lyxigt boende, allt ifrån en familj till 240 personer och lägerlivet ger gott om möjligheter att njuta av naturen och elden. Evenemangsbyrån kan också skapa gourmetupplevelser i tältläger i samarbete med lokala restauranger och guidar dig genom naturområden med olika aktiviteter.


SMAG

SMAG madhus Ebeltoft

En konsert i SMAGs övertäckta innergård. Foto: SMAG.

SMAG är inte bara en restaurang och inte bara en plats någonstans dit du går och äter god mat utan det är mer än bara en full mage. 

SMAGs vision är att inspirera besökaren att smaka och njuta. Det är en upplevelse att slå sig ner i restaurangens lokaler och äta en av de eleganta förberedda rätterna. Och så är det verkligen! 

Maten är av hög kvalitet och det skapas en stämningsfull atmosfär i de gamla rummen, den mysiga innergården och de vackra grönområdena.

Restaurangen har nämligen också en trädgård med höga träd och buskar som omges av små paviljonger och skrymslen så det känns som att sitta mitt i naturen. Ja, på vissa ställen får du nästan djungelassociationer när du äter din mat eller dricker kaffe i trädgården.

Du kan också beställa några av rätterna till sommarhuset eller ta med dem till stranden.

Under året organiseras det regelbundna konserter och olika evenemang på plats och det finns möjlighet att köpa några hemlagade specialiteter eller lokala produkter och konstföremål, SMAG har även inrett ett "gastronomiskt turistkontor", en livsstilsbutik. 


Pust Glasverkstad

Ett urval av vackra vaser och skålar från verkstaden. Foto: Pust Glasværksted.

Det finns ett stort antal hantverksbutiker och verkstäder i och runt Ebeltoft och många människor hanterar glas som en uttrycksform. 

Ett av de finaste exemplen på detta kan man hitta mitt i staden. Här finns Pust Glasverkstad i några vackra gamla rum som är inredda som en kombinerad butik och verkstad.

När du går in över tröskeln kommer du in i butiken där det finns glaskonst i alla tänkbara former och färger.

Det finns många vaser, tallrikar, skålar, kannor och små glassmycken som tillverkas i verkstaden strax utanför butiken. 

Här kan du se glasblåsare förvandla glasmassorna till olika glasformer och moderna glasföremål som man i många fall har stor användning för och kan pynta hemmet med. 

Det är en upplevelse för både unga och gamla att följa designprocessen och Pust Glasverkstad är en idealisk plats för att hitta en trevlig souvenir eller som en gåva från semestern i Ebeltoft.


Maltfabriken

Maltfabrikken Ebeltoft

Det är fullt med aktiviteter på en av platserna framför den gamla fabriksanläggningen. Foto: Maltfabrikken.

I det centrala Ebeltoft finns ett spännande centrum för kreativa aktiviteter, kultur och affärer.

I och runt om den ikoniska rödkaklade maltfabriken arrangeras det varje år ett antal konserter, marknader, street food festivaler och många andra kulturaktiviteter. Målet är att skapa liv och sammanhållning bland Ebeltofts medborgare och turister. Och det må man säga är mycket framgångsrikt.

Och du kan njuta av det som turist i staden. Ta en promenad förbi den stora röda byggnaden mitt i staden - det är omöjligt att inte upptäcka - och upptäck den spännande miljön där hantverkare arbetar, unga skatare som gör kickflips och det finns alltid tid att prata med några av lokalbefolkningen.

På Maltfabrikens hemsida kan du se när de olika större och mindre evenemangen hålls


Skandinavisk Djurpark

Du kan komma nära både mycket tama och mycket vilda djur i parken. Foto: Skandinavisk Dyrepark.

Tjugo minuters bilresa från Ebeltoft och mitt i Djursland hittar du den Skandinaviska djurparken 

Med nästan 500 000 m2 är parken något utöver det vanliga. Det är fokus på de skandinaviska djurarterna och djuren lever sina liv i en mycket naturlig miljö.

Isbjörnsanläggningen har t.ex blivit framröstad som världens bästa av sin sort och anläggningen för brunbjörnarna och vargarna är också gigantiska 

Du som besökare får garanterat en spännande och direkt inblick i djurens liv och beteenden i de naturliga omgivningarna, allt från havet till myskoxar och polarträd, nästan som om de befinner sig i den fria naturen. 

Flera gånger dagligen matas några av de största rovdjuren. Det är en tankeställare både för barn och vuxna att höra om djurens jakt och matvanor och få se dem med egna ögon. 

Om familjens djurvänner vill se ännu mer så finns anläggningar med söta hjortar och getter. Här kan du lätt komma närmare och klappa djuret och mata dem med specialfoder.

Parken är mycket stor så det finns en mängd aktiviteter här. Du kan t.ex prova på djurlekplatser och hinderbanor, upptäck Naturstigen där det finns en mängd olika insekter, fåglar och fiskar som lever livet eller till och med övernatta bland djuren i en samisk kåta, som ligger mitt i parken. 


Det gröna museet 

Det grønne museum Dansk Landbrugsmuseum

Det finns mycket att lära sig om naturen och djurriket på museet. Foto: Det grønne museum.

En halvtimmes bilresa från Ebeltoft genom Djurslands skogsbevuxna och kuperade terräng ligger Nationalmuseet för jakt, skogsbruk, jordbruk och matkultur. Och du kan nästan inte föreställa dig en vackrare plats att placera just det museet.

Det gröna museet är inrett i de stora husen kring herrgården Gl. Estrup i ett skogsområde och här finns det verkligen mycket att se och prova på om du är intresserad av naturen runt omkring oss.

Under semesterperioder arrangeras olika spännande aktiviteter för barn och vuxna och du får lära dig mer om hur jordbruket och den danska matkulturen har utvecklats över tiden. Ibland kan man t.ex försöka göra jordbruksverktyg i trä, som de gjorde för hundratals år sedan och andra gånger kan du försöka plocka en höna och tillaga den över grillen. 

Verksamheten varierar från säsong till säsong och från årstid till årstid men det finns också mer vanliga inslag i museet 

T.ex kan man gå en promenad på åkrarna och se hur de stora hästarna arbetar för att odla marken och ta hem skörden till huset. Du kan också besöka den gamla smeden och se hur smeden förändrar råmetallen till alla användbara verktyg som spikar, hästskor och knivar.

Utanför kan du utforska de stora barockträdgårdarna med både kök och blomsterträdgårdar och komma nära små och stora djur. Det är möjligt att klappa små kaniner och getter och titta på de stora korna och hästarna på nära håll. 

Bland mycket, mycket mer 


MINISTERIET - Ebeltoft Kulturhus 

MINISTERIET Ebeltoft Kulturhus

Det övas för fullt för en konsert i kulturhuset. Foto: MINISTERIET.

På den stora festplatsen mitt i staden ligger Ebeltoft Kulturhus, även kallad Ministeriet. 

Platsen framför kulturhuset används mest för konserter och teaterföreställningar, särskilt under sommarmånaderna och aktiviteten har lagt grunden till att etablera Ministeriet där aktiviteterna pågår kontinuerligt. 

Årligen hålls här 70 konserter, föreläsningar, små och stora teaterföreställningar, livsstilsarrangemang och konserter årligen med ett stort antal stora danska och spännande internationella namn. 

Ministeriet är därför en idealisk plats att besöka som start på en festlig kväll i stan eller som ett avslut av en aktiv dag innan resan tillbaka till sommarhuset, en rikare kulturupplevelse.

Aktivitetsnivån är högst under våren och hösten men är stängd eller med endast några arrangemang under juli och augusti.

Under den tiden finns det många andra kulturella aktiviteter runt Ebeltoft.


Munkholm Zoo

Munkholm Zoo Djursland

En åsneunges konkurerande blick med fotografen. Foto: Munkholm Zoo.

Djursland har ganska många djurparker och en av våra absoluta favoriter är Munkholm Zoo. Inte minst på grund av parkens stora fokus på att vara så barnvänlig som möjligt.

På Munkholm Zoo är det möjligt för familjens minsta att komma i nära kontakt med allt från getter till småapor, katter, kor och grisar. Du kan också komma nära kameler, renar och lamadjur, speciellt om dom bestämmer sig för att ge dig en liten puss på vägen när du går nära där dom vistas. 

Om barnen vill ha något annat än att bara klappa och pussas kan de också rida på en av parkens söta och barnvänliga ponnyer.

Man matar de olika aporna flera gånger om dagen och om familjens barn gärna skulle vilja lyssna på några berättelser om de olika klappvänliga djuren och hjälpa till att närma sig dem, berättar djurskötarna hur man kan göra det 

Du kan också följa djurskötarna runt matningsrundorna, där du kan se och höra om de många olika djurens matvanor. Och om det verkligen finns en djurvän i familjen är det också möjligt att bli djurskötare för en hel dag och få lära känna djuren mycket bättre.


Galleri Rina Lieberg

Galleri Ebeltoft

Ett litet galleri gömmer sig på Ebeltofts slingrande gator. Foto: Galleri Rina Lieberg.

Mitt i Ebeltofts gamla stad ligger Galleri Rina Lieberg. 

Galleriet är inrymt i en vacker gammal byggnad som tidigare användes som teknikskola. Platsen drivs av konstnären Rina, som du kan träffa i galleriet de flesta dagar från kl. 11-17 när det inte är vinter.

Rina skapar många olika målningar som ofta har mänskliga figurer, djur, natur och verktyg som är viktiga delar av de historier som är spännande och finurliga att upptäcka.

Inte minst på grund av de nedtonade, men uttrycksfulla ansikten och de roliga kompositionerna av små bitar av text och vardagliga situationer och reflektioner. 

I galleriet hittar du också många andra uttryckssätt än målningar. Rina är mycket engagerad i att skapa konst, t.ex att göra små skapelser av drivved med temat "sail away with me" som inspiration.

Hon gör en mix mellan collage och måleri och en ledtråd tycks vara den blå färgen, så många av konstverken får ett ljusare maritimt uttryck. 

Galleriet passar väldigt bra in i Ebeltoft och du får inte missa att ta en promenad förbi galleriet och få en trevlig pratstund och lite lokal inspiration med dig hem från din semester.


Semesterboenden att hyra i Ebeltoft