Sletterhage fyr

Det är ett vackert landskap som tar oss från Ebeltoft til den yttersta spetsen av Djursland, där Sletterhage fyr ligger. Flera gånger stannar vi upp för att njuta av utsikten över bukten och ända till Århus hamn. 

Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Fyren byggdes ursprungligen 1872 för att leda de stora skeppen säkert genom den smala djupvattenpassagen förbi Sletterhage. 1894 flyttades fyren 300 meter till den plats den har i dag.

Man kan ofta se de stora skeppen som seglar tätt förbi Sletterhage fyr på väg mot Århus hamn. Om du frågar glassmannen vet han som regel när nästa skepp kommer att passera. Det är en stark upplevelse at stå så nära ett av de stora tankskeppen. 

Turen på väg till Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Från toppen har man en utsikt över alla de omkringliggande öarna. Bland annat den privatägda ön Hjelm som är en historieberättelse för barnen om mordet i Finderup lade, Marsk Stig och tiden omkring 1300-talet. 

Utsikten från Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Fyrvaktarens bostad är i dag ett litet museum som bland annat rymmer en utställning om havsbotten omkring Sletterhage och hur den formades under istiden. Det finns möjlighet att komma upp i fyrtornet. När man kommer upp till toppen av det 17 meter höga tornet öppnar sig en underbar utsikt över det omkringliggande landskapet och havet. 

Sletterhage fyr museum. Foto: Campaya.dk

Sletterhage fyr museum. Foto: Campaya.dk

Myteriet på ön Hjelm 

För att börja historien kan vi berätta att Marsk Stig bodde på Hjelm fram till sin död 1293. På den tiden utfördes många plundringsräder av de fredlösa på ön ut till de danska städerna och de blev lovade falska mynt på ön. Dessa gärningar var en del av striden om makten i Danmark. Marsk Stig var i maskopi med den norske kungen Erik Præstehader, Jens Grand, ärkebiskop i Lund och hertig Valdemar av Slesvig. Meningen med striden var att göra hertig Valdemar till Kung av Danmark. 

Utsikten från Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Historien om Marsk Stig är bara en av många från området omkring Sletterhage fyr. De som idag ideellt driver museet är duktiga och ivriga historieberättare om bland annat flygangrepp under andra världskriget och utsiktsplatsen från det kalla kriget.

Utsiktsplats under krigens tid. Foto: Campaya.dk

Stenar med hål och badförbud 

Glassmannen vid Sletterhage brukar ge en slickepinne i utbyte mot stenar med hål i. Alla dessa stenar vid Sletterhage är en bra chans för att få en gratis slickepinne.

Även om vattnet ser vackert ut på Sletterhage så är det badförbud på grund av de stora strömmarna som finns i vattnet. 

Stranden vid Sletterhage fyr. Foto: Campaya.dk

Har du lust att läsa mer om Ebeltoft så kan du göra det här: 

Semester i Ebeltoft med barnen