Rudolph Tegner: Kampen mot kritikerna


Den danske skulptören Rudolph Tegner, blev ansedd för att vara en kontroversiell figur. När man går genom Rudolph Tegners statypark vid Dronningmølle förstår man varför.


Rudolph Tegner lyckades aldrig nå erkännande i Danmark. Under hela hans karriär kämpade han mot kritiker som tyckte att hans konst var oseriös. De förstod inte hans grekiska inspirerande, symbolik och dramatiska verk.


Som att kliva in i en skattkammare

1938 köpte den kritiserade konstnären 34 tunnland mark vid Dronningmølle, norr om Köpenhamn. Här anlade han ett museum där han skulle ställa ut sina egna verk samt en statypark för sina skulpturer. Där kände han sig också skyddad. När man kommer körande ner för grusvägen tilt museet ser man snabbt den gråa betongbyggnaden som utgör museet. Det liknar mest en bunker. Då Rudolph Tegner dog 1950 begravdes han i en krypta under museets golv. Likaså askan från hans fru, Elna Tegner, är gjutna i en av museets statyer.


En av Tegners intentioner med museet var att uppmuntra besökarnas känslor av att komma in i en skattkammare. Därför är ingången till museet mycket mindre än själva byggnaden. På det sättet överväldigas man av dimensionerna när man går in. Det är 11 meter upp till taket och det enda ljuset kommer från ett takfönster. Det finns inget utsiktsfönster som kan distrahera besökaren. I museet kan man uppleva många av de symboliska och detaljerade verken som den kompromisslöse konstnären gjort under sin livsstil.


Kärlekens Mysterium 1913-18: En skulptur som var en del av Rudolph Tegners livsverk 'Livets Port'. Ett verk som skulle skildra livet från födelsen till döden. Foto: Campaya.dk

Exilstatyernas park

Den ljungtäckta parken där skulpturerna står kallas "Ryssland". Det är en bisarr upplevelse att vandra genom parken. Skulpturerna står där felplacerade och ur sitt sammanhang, i en ljungklädd enbärsväxande park. Skulpturerna är monumentala och intensiva och man känner Tegners förkärlek för den antika, grekiska kulturen. Här finns statyer av Kung Oidipus, kärleksgudinnan Afrodite och gudasonen Herakles. Man kan också hitta skulpturer som var en del av hans verk ‘Livets Port’. Ett verk som skildrar livet från födelsen till döden och som ursprungligen skulle ställas ut vid Triangeln i Köpenhamn. En idé som inte mottogs och som aldrig förverkligades.


Skulpturen heter "Sejren" som visar en soldat som håller en livlös person över huvudet. Foto: Campaya.dk


Erkännande

Trött på den eviga oppositionen bosatte sig Rudolph Tegner sig i Frankrike. Här ställde han ut några av sina verk och hedrades med den högsta franska utmärkelsen bland annat Paris salongens guldmedalj 1931. Trots den eviga kritiken som konstnären fick står Rudolph Tegner museet och statyparken idag som ett monument över bristen av ett erkännande som han aldrig fick i Danmark.   


Se också här: 

Den danska rivieran: Häng med kändisarna till Hornbaek