En annorlunda semester vid Gardasjön


Ingen tid för att ha tråkigt: 7 stora och små äventyr för en spännande sommarsemester 


När du väl besöker Gardasjön hittar du fantastisk natur, utsökt mat, behaglig temperatur och solsken vart du en tittar. Vem skulle inte vilja uppleva det? 

Varje år kommer människor från hela världen för att tillbringa sin semester på denna vackra plats i norra Italien. Men visste du att Italiens största sjö har mycket mer att erbjuda än bara stränder? 

Om du gillar att krydda din resa med lite äventyr, läs mer här! Vi har samlat några spännande aktiviteter som väntar vid Gardasjön.


Windsurfing

Surfare vid Gardasjön. Foto: Campaya.com

Det spelar ingen roll om du är en erfaren surfare eller en nybörjare, runt Gardasjön finns det något för alla som är intresserade av att surfa på vågorna. 

Särskilt vid Riva del Garda och Torbole - beläget vid norra delen av sjön - finns det gott om bra ställen för nybörjare och många surfskolor som t.ex surfcentrum Surf Segnana i Torbole. Kursen för nybörjare tar bara tre timmar och kostar 59 euro. Vad väntar du på?


Canyoning

Canyoning är ett riktigt äventyr för dem som älskar vatten. Foto: Campaya.com

Canyoning turer inkluderar hopp, simning och nedklättring. Foto: Campaya.com

Om du verkligen är en äventyrare missa inte canyoning. Denna speciella vattensport handlar om att korsa en kanjon som har formats av vatten i tusentals år.

Du får möjlighet att simma genom naturliga dammar, kryssa vilda vattendrag och vandra under brusande vattenfall. Detta är upplevelser som äventyr och naturälskare söker.

Canyoning turer erbjuds bland annat av Canyon Adventures. En tur tar cirka 4 timmar och kostar 75 euro. Du behöver ingen erfarenhet eller utrustning.


Mountain biking

Upp på cykeln! Landskapet omkring Gardasjön väntar på att upptäckas. Foto: Campaya.com

Har du cyklat i många år och vill ha en riktig utmaning och satsa högt? Eller vill du ordna en sportig dag för din familj på din semester? Hur som helst, om ditt svar är ja, Gardasjön är platsen för att cykla 

Runt Riva del Garda finns över 100 cykelvägar som leder genom det fantastiska bergslandskapet längs sjön.

Har ni inte cyklarna med er? Inget problem, man kan hyra dem i en av de många cykelbutikerna runt sjön, som Garda Bike Shop vid Riva del Garda. De har även stadscyklar om du föredrar en mer lugn cykelupplevelse.


Kanot 

Det finns inget bättre sätt att beundra de vackra platserna än från vattnet. Foto: Campaya.com

En av våra absoluta favoritaktiviteter på vattnet är paddling. Du är fysiskt aktiv, njuter av solen och har en förstklassig utsikt över de charmiga kuststäderna som är kantade längs stranden som pärlor på ett vackert halsband.

Det finns många möjligheter att hyra kanoter och kajaker runt sjön.

Vi njöt mycket av kanotpaddling nära Sirmione, vid södra änden av Gardasjön. Det låter dig ostört få en fascinerande utsikt över Scaliger slottet 


Via Ferrata

Glöm inte din utrustning: klättersele, Via Ferrata-set, hjälm och handskar. Foto: Campaya.com

Tack vare sitt fantastiska läge erbjuder Gardasjön inte bara äventyr på vattnet utan även på höga höjder. Vad sägs om en Via Ferrata i bergen som omger sjön? Utsikten är obeskrivlig!

Vi rekommenderar Via Ferrata Fausto Susatti, som leder till Cima Capi (909m). Rutten är inte för svår, så den är också lämplig för nybörjare och utsikten över sjön är helt enkelt fantastisk. Om du inte har någon erfarenhet så kan du ändå följa med på en tur. Naturligtvis kan man hyra utrustning 


Rutten Via Ferrata Fausto Susatti tar cirka 4 timmar. Foto: Campaya.com

En enastående utsikt över vackra Gardasjön. Foto: Campaya.com


Hiking

Oavsett vädret så är vandring alltid en fantastisk upplevelse. Foto: Campaya.com


Linbanan tar dig upp till 1780 meter. Foto: Campaya.com

Det finns många markerade vandringsleder. Foto: Campaya.com

Bortsett från att njuta av solskenet och vila på stranden, kanske du vill uppleva något annat, något mer utmanande.

Sätt på dig ett par vandringsskor i stället för dina flip-flops och ta dig till bergen i Monte Baldo - den högsta bergskedjan runt Gardasjön.

Den högsta toppen, Cima Valdritta, är 2218 meter hög. Om du känner för det och har motivation kan du vandra upp direkt från sjön.

Alternativt kan du ta den nya linbanan som tar dig från Malcesine till Tratto Spino - 1780 meter över havet.

Var dock förberedd att om du tar linbanan så kommer du nog att behöva stå i kö 


SUP - Stand Up Paddling

När du hittar balansen och vågornas rörelser så känns Stand Up Paddling nästan som meditation. Foto: Campaya.com

Om du ännu inte har provat den här fantastiska sporten, borde du göra det nu på den största sjön i Italien. 

Stand Up Paddling handlar om att glida genom vattnet på din bräda medan du försöker hålla balansen när du paddlar. Denna aktivitet är den perfekta kombinationen av en kroppslig utmaning och häftig avkoppling

Dessutom kan en sådan SUP-session göras ganska spontant en vanlig dag på stranden. Du bestämmer hur mycket tid du vill prova denna aktivitet, och brädor kan hyras nästan överallt vid kusterna, inklusive Torbole, Malcesine och Limone Sul Garda.


Vad väntar du på?