Stiliga staden Rab på ön med samma namn

En dagsutflykt till den mysiga staden Rab som ligger på den gröna ön Rab i Kroatien 

Ön Rab i Kroatien, även kallad den "gröna ön" ligger i Kvarnerbukten i Dalmatien och är ett litet semesterparadis med sitt milda medelhavsklimat tack vare den behagliga mistralvinden som fläktar skönt under de heta sommardagarna, sitt kristallklara vatten och många sandstränder.

Staden Rab, med samma namn som ön är öns största stad och ligger placerad på en halvö. Den är en typisk medeltida stad omgiven av murar, rik på historia och arkitektur och lockar många turister varje år.

Staden är känd för sina fyra karakteristiska klocktorn som under århundraden har vaktat staden, sina romanska torg, historiska kyrkor, palats, vackra stadsparker, charmiga smågator och inte minst sina hundraåriga tallar.

Det Adriatiska havet gör en häpen. Foto: Campaya.se 

Utsikt över ett av de två stora torgen i Rab, Svetog Kristofora som varje sommar anordnar stora utomhus gallerior som lockar både konstintresserade och många turister. Torget är den självklara mötesplatsen med sitt perfekta läge vid den stora hamnen där alla båtar och utflyktsbåtar lägger till.

Ett av de historiska torgen i staden Rab. Foto: Campaya.se 

Den historiska delen i staden Rab välkomnar oss med sin bebyggelse i vacker venetiansk stil. Med mysiga gränder, kaféer och restauranger. Här kan man som lokalbefolkningen själva gör, slå sig ner vid ett bord på ett av alla kaféer med det bästa spaningsläget. Beställ en kaffe eller varför inte smaka på den goda kroatiska glassen.

Ett av alla mysiga caféer. Foto: Campaya.se 

Bland Rabs alla små mysiga gränder som verkligen har en härlig och angenäm atmosfär och som ger en den där speciella medelhavskänslan finns det ett bra utbud av shopping, allt från kläder, lokala produkter som olivolja, lavendel till handgjorda silversmycken.

Rabs långa gågata. Foto: Campaya.se 

När man har promenerat förbi de fyra klocktornen som är Rabs kännetecken och alla historiska kyrkor, gotiska och renässanspalats kommer man fram till ett av alla vackra utsiktsplatser.

De vackra utsikterna kan man inte få nog av. Foto: Campaya.se 

Staden Rab har en stor hamn med många besökare från hela Europa, allt från stora yachter, segelbåtar och utflyktsbåtar. Ön Rab har ett perfekt läge och ligger nära andra stora kända öar.

I hamnen finns många snygga båtar. Foto: Campaya.se 

När man går runt i staden Rab så möts man av den underbara lavendeldoften. Det finns många småbutiker som säljer lavendel i olika former, allt från torkad lavendel, lavendelolja till hudvårdsprodukter. 

Ljuvliga lavendeldofter. Foto: Campaya.se 

I den vackra staden Rab finns det nedanför stadsmuren bra möjligheter att bada i det kristallklara vattnet och promenera längs stranden bland alla vackra pinjeträd.

Vid strandpromenaden kan man sola och bada. Foto: Campaya.se 

På kvällen kan man njuta av många musik och scenframträdanden, klassiska konserter, besöka konstutställningar, gallerier, se en film på Rabs utomhusbiograf och självklart njuta av de goda lokala fiskrätterna på de utmärkta restaurangerna.

Den mysiga utomhusbiografen mitt bland gränderna. Foto: Campaya.se 

Något som man inte får missa är att prova de goda kroatiska pannkakorna, "Palacinke" med olika fyllningar, allt från sylt till choklad.

Sugen på goda kroatiska pannkakor? Foto: Campaya.se 

Att ta en båttur till de närliggande öarna Pag, Krk, Cres, Mali Lošinj är ett måste när man besöker staden Rab, det finns många vackra öar och båtutflykter att välja mellan, allt från att titta på lekande delfiner ute i havet till att besöka den vackra och populära olivlunden på den närliggande ön Pag.

Kanske en tur till en nudiststrand? Foto: Campaya.se 

Staden Rab erbjuder för dem som vill sporta många spännande sportaktiviteter som dykning, vattenskidor, surfing, hyra en båt, jet-ski, trampbåtar, fallskärm, tennis, beachvolley, basket, handboll, cykling, minigolf och bowling.

För den som vill bada och upptäcka sandstränder så finns det många att välja mellan runt hela ön, cirka 30 olika, den mest kända heter Lopar men även andra som Kampor och Paradise Beach.

Ha en trevlig semester i Kroatien! 

Semesterboende att hyra på ön Rab