Härliga ön Pag i Kroatien

En skön semester på den mysiga ön Pag i Kroatien

Kroatien har något för alla och det har också ön Pag. Jag har valt att ha en lugn och avkopplande semester på den mysiga ön Pag som är Kroatiens femte största ö och den längsta av alla Kroatiska öar.

Ön är känd för sin långa kustlinje, sitt säregna landskap, sina vackra stenstränder, sitt vackra turkosblåa hav och de söta fåren men också för att ha varit med i flera snygga och glassiga reklamfilmer för lyxiga sportbilsmärken. Men även för den kända partystranden Zrće som är en av Europas mesta kända partystränder och ligger utanför staden Novalja. 

Om du vill ha lugn och ro eller en mer aktiv semester, bort från storstadstress och vill bada och sola, är detta en idealisk plats för en semester med bra valmöjligheter, det är inte bara barnfamiljer och par som verkar trivas i det kristallklara vattnet runt ön, även medföljande hundar trivs bra här som man ser viftar glatt på svansen.

Pag är en lugn och fredlig ö som lämpar sig för barnfamiljer men också för alla som gillar avkoppling.  

Fantastiska badmöjligheter på ön Pag. Foto: Campaya.se 

Jag befinner mig i den lilla, charmiga och genuina fiskebyn Lun som ligger i en liten vik på den magnifika spetsen av ön Pag och här finns det nödvändigaste som en liten matbutik, ett mysigt kafé vid hamnen med Wi-Fi, tre restauranger, en liten turistbyrå och flera stränder, både sand och klippor med turkosblått vatten. Här känner man sig fri från all stress...

Den charmiga lilla byn Lun. Foto: Campaya.se 

Kl är 06.30 på morgonen och jag väcks av kyrklockorna och av de blyga men skönsjungande fåren som springer glatt förbi mitt fönster. Här går lokalbefolkningen upp tidigt då många arbetar med fårskötsel och med vin och olivoljeproduktion. Olivoljan är himmelsk god och får bli min första souvenir hem till Sverige.

Dofter av salvia och lavendel bara väller in i sovrummet. Jag ser kvinnan tvärts över mitt fönster som redan har hunnit hänga de nytvättade lakanen på tork.

Längst bort vid vägen ser jag några vältränade och ambitiösa cyklister cykla förbi i snabb fart. Här stöter man på många cyklister på de slingrande vägarna. Det är ju på cykel man bäst upptäcker alla öar och hela den vackra kuststräckan.

Det söta morgonpigga kroatiska fåret. Foto: Campaya.se 

Min plan för dagen är naturligtvis att bada för här finns verkligen fantastiska badmöjligheter, färgen på vattnet gör en häpen och liknar smaragder. I den charmiga byn Lun finns det flera fantastiska badstränder med kristallklart vatten.

Karibien? Nej, Kroatien. Foto: Campaya.se 

Ön Pag är också känd för sina majestätiska olivträd. Här finns sedan två år en stor olivpark med 80 000 ståtliga olivträd som är 5-8 meter höga och kan stoltsera med öns äldsta olivträd som är 1600 år gammalt och olivparken lockar självklart många turister.

Detta är en perfekt morgonpromenad i sällskap med syrsorna som spelar för fullt och jag ser det ena olivträdet större än det andra. Jag står häpen och beundrar alla dessa gamla olivträd och har svårt att förstå att dom fortfarande kan se så friska och unga ut. 

Kroatiens äldsta olivträd. Foto: Campaya.se 

När man är på semester i Kroatien så får man självklart inte missa att ta en båttur till en av alla de mer än 1100 öar i den Kroatiska skärgården och Lun har med sitt perfekta läge precis vid änden av ön en bra båtförbindelse till den närliggande ön Rab. Härifrån kan man ta en mysig liten båttur till Kroatiens grönaste ö Rab som tar cirka 40 minuter, båtfärden är lugn och det gungar ingenting.

Staden Rab på ön Rab. Foto: Campaya.se 

På Rab finns en av Kroatiens vackraste stränder som heter Rajška Plaza, som ligger på den norra delen av ön och är 2 km lång och mycket barnvänlig. Rab erbjuder mycket kultur och många events under turistsäsongen.

Rab är en gemytlig och vacker stad och känd för sin 4 klocktorn, sin stadsmur, sitt slott från medeltiden och ett av de 4 klocktornen från 1200-talet tänker jag gå upp i, det är många trappsteg men absolut värt att ta sig längst upp, här är barnen också välkomna i sällskap med sina föräldrar.

Här är utsikten fenomenal, man ser hela staden och det vackra Adriatiska havet. Det är när man står här och tittar ut som man inser att det inte räcker med ett liv för att se och upptäcka allt det vackra i Kroatien med alla sina öar och mysiga städer. Dagen går fort när man har roligt och det blir dags att åka tillbaka till ön Pag och lilla Lun på eftermiddagen.

Den vackra utsikten från klocktornet. Foto: Campaya.se 

Ön Pag är inte bara en lugn oas. Inte långt från Lun, cirka 18 km, ligger den kända partyorten Novalja som är en ungdomsmagnet med sina långa välskötta stränder, restauranger där man kan avnjuta goda fiskrätter och grillat lammkött, många kaféer och klubbar.

Men Novalja är inte bara en partystad för här finns också ett stort utbud av trevliga sportaktiviteter för alla, dagsutflykter med båt till andra öar som vackra Mali Lošinj, hyra båt, tennisbana, gokart, hyra moped och cykel, dansskola, zoo, karuseller och mycket mer. Eller vad sägs om att rida på en söt, kroatisk åsna eller häst?

Staden Novalja. Foto: Campaya.se 

Innan jag åker en sväng till den populära stranden Zrće, dit glada ungdomar vallfärdar från hela Europa för att dansa loss hela dygnet har jag först bestämt mig för att smaka på den kända men dyra lokalproducerade fårosten Paški Sir som jag hittar centralt i Novalja i en mysig, liten lokal ostfabrik som heter "Bravarica" med delikatessbutik som säljer lokala produkter och det finns möjlighet att smaka på allt det goda, osten bara smälter i munnen...

Den berömda fårosten i butiken Bravarica i Novalja. Foto: Campaya.se 

Väl framme på den kända partystranden Zrće är stämningen på topp, härligt och livligt och det är hög partymusik från högtalarna. Den mest populära klubben heter Papaya och är en av de mest kända och största strandklubbarna i hela Europa och nominerad till en av världens 100 bästa klubbar. Det här blir en bra avslutning på semestern och med full av energi åker jag hem till Sverige.

Vi ses nästa år!

En av Europas största partystränder. Foto: Campaya.se  

Letar du efter ett semesterboende att hyra på ön Pag? 

Semesterboenden att hyra hos oss på ön Pag


Läs mer om partystranden Zrće här

Läs mer om ön Rab här