Staden som nästan blev begravd i lava


På den västliga sidan av spanska ön Teneriffa ligger den lilla staden Garachico, som under 1700-talet nästan blev begravd av lava. I dag är den lilla hamnstaden en trevlig paus från turiststäderna på sydkusten av Teneriffa. 


Vi väljer att köra från toppen av nationalparken El Teide till kuststaden Garachico och den är inte för fegisar. Bergsvägarna är smala och de oändliga hårnålskurvorna ger sug i magen. Men vi har hört att Garachico ska vara vacker och det skulle vara värt en tur till staden. Turen dit är i sig själv en vacker upplevelse. Vi kör från det karga landskapet i nationalparken Teide genom ett frodigt och grönt landskap där fukten i luften får vindrutetorkarna att starta och vidare ner till den branta kuststräckan där vågorna slår mot stadens klippväggar. 


Det finns bara en väg till Garachico. Foto: Campaya.dk

Vi kommer till Garachico sent på eftermiddagen. Tyvärr har det varit ett våldsamt stormväder dagarna fram till vårt besök som har stängt stora delar av staden. Men vi får en tur genom de smala gatorna och upplevelsen av det mycket äkta Spanien. Garachico är en av de mest oupptäckta städerna på Teneriffa, här har turismen inte riktigt börjat och som situationen är så tror jag tror inte heller att den kommer att göra det. 


De små gatorna i Garachico är mysiga. Foto: Campaya.dk

Garachico ligger nedanför en 500 meter hög klippvägg direkt vid havet. Från kusten kan man se stadens landmärke ute i havet; den stora klippön Roque de Garachico. Det är en imponerande syn.


Roque Garachico ut från stadens kust. Foto: Campaya.dk

Vid ett utbrott under 1700-talet begravde lavan nästan hela staden. Utbrottet varade i flera veckor och fick många ekonomiska konsekvenser för staden, då den stora inkomstkällan hamnen blev ödelagd. I dag har staden fått en god användning av den stora ödeläggelsen. Man har anlagt hamnbad där lavan finns i vattnet. 


Hamnbaden ses från staden. Foto: Campaya.dk

Garachico är helt säkert värt ett besök. Är man inte modig nog att ta sig på de smala hårnålskurvorna från toppen av El Teide ner till havsytan kan man ta motorvägen nästan hela vägen, så det är bara de sista cirka 20 km som är lite mer utmanande. Men oavsett vilket så är det värt resan till Garachico 


Några av sevärdheterna i staden: 


  • Klosterkyrkan San Francisco med trähörn i Mujédarstil och flera skulpturer 


  • Kyrkan Santa Ana från 1800-talet. Den tidligare kyrkan ödelades 1706 av lavamassorna. I en tillbyggnad till kyrkan finns ett litet museum 


  • Fästningen Castillo de San Miguel, där lavaklipporna blev berikade och försedda med vandringsleder. Här finns också en havsbassäng