Uppe över skyarna skiner alltid solen!

Spaniens mest besökta nationalpark, Teide nationalpark, är en nervkittlande resa genom hårnålskurvor till ett landskap som mest liknar något som skulle kunna finnas på Mars. 


Columbus använde Teide som en riktlinje när han seglade över Atlanten och upptäckte Amerika. I dag brukar piloter ge de förväntansfulla flygpassagerarna en anvisning om att de snart ska landa på Teneriffa. Från vår lägenhet i Playa de las Americas kan vi se vulkanen, och vi har valt att hyra en bil för att kunna ta oss upp till toppen. Det är en cirka 2 timmars bilfärd från vår utgångspunkt till linbanan som är vårt mål. 


Turen upp genom nationalparken är som taget ur en film. Flera filmer har faktiskt också spelats in i området, bland annat storfilmen ”Clash of the Titans” med Mads Mikkelsen. Man startar turen upp som är omgiven av meterhöga pinjeträd och som långsamt blir nervkittlande och landskapet blir mer kargare och öde. När man kommer upp på höjderna så är det närmaste man kan beskriva att landskapet liknar något som påminner om Mars. Jorden har gått från att ha varit svart lava till ett rött landskap, där man inte ser ett träd på mils avstånd.


Las Cañadas del Teides karga landskap. Foto: Campaya.dk

Las Cañadas del Teide, eller Teide nationalpark, är den mest besökta nationalparken i Spanien och som toppen på tårtan ligger berget El Teide, som är Spaniens högsta punkt. Med 3718 meter över havet står den imponerande vulkanen som ett av de mest spektakulära geologiska monumenten i världen och som 2007 kom med på UNESCO:s världsarvslista. 


Det känns lite surrealistiskt att stå mitt i Marslandskapet och det enda som håller mina tankar bort från att flyga vidare till månen är cyklisterna som passerar mig på 2200 meters höjd. Då jag senare blir andfådd på toppen av El Teide blir jag extra imponerad av dom som orkar cykla i den tunna luften. 


Det är kallt på toppen

Det finns olika vandringsleder till toppen av El Teide och runt om det karga landskapet i nationalparken. Men vi har två små barn med oss och den kortaste rutten tar fyra timmar till toppen, så vi väljer att ta linbanan upp till El Teide.


Med en välutvecklad höjdskräck finns det några uppenbara problem att stiga in i linbanan upp till en brant sluttning där slutstationen ligger på 3.555 meter över havet. Turen blir inte behagligare av att kabinen svänger som en ballong när man passerar de stora tornen eller när den andra av de två kabinerna passerar på vägen upp mot den översta av stationerna. 


Linbanan som tar dig upp till toppen av El Teide. Foto: Campaya.dk

Men man glömmer allt när man stiger ur kabinen och utsikten över landskapet möter mig. Utsikten från toppen av vulkanen är unik och helt enkelt hisnande. Eller det vill säga nästan till toppen, då det krävs ett tillstånd om du vill gå den sista biten till toppen. 


Men att vara så nära toppen är bra nog för mig. Jag upplever snabbt hur den tunna luften påverkar min andning och jag blir snabbt andfådd då jag måste springa efter min äldste son. Utöver den tunna luften är det också kallt på toppen. Vi upplever en temperaturskillnad från vår utgångspunkt i Playa de las Americas tills där vi är nu på cirka 20 grader. Vi är klädda för 22 grader då vi befinner oss på södra spetsen av Teneriffa och inte minus två grader där vi är nu, vi står på toppen av en vulkan då vi börjar att frysa 


Snö på toppen av Teide. Foto: Campaya.dk

Turen ner med linbanan känns mycket kortare och behagligare men jag blir aldrig glad av höjder och hårnålskurvor. Läs om hur turen ner från El Teide till Garachico utmanade min höjdskräck 


Tips til turen till El Teide


  • Ha modet att åka linbanan, biljetter kan beställas på deras hemsida. Det är inte nödvändigt att förbeställa då linbanan går i skytteltrafik 


  • Ta med en extra tröja eller jacka. Det är kallt på toppen, då vi besökte El Teide var det minus två grader på berget 


  • Kolla väderleken på El Teides hemsida. Linbanan går inte om det blåser för mycket 


  • Det finns många bussturer som tar en på en guidad tur till El Teide. Man kan boka från många platser som är lätta att hitta