4 av Ölands bästa utflyktsmål

Öland, Sveriges näst största ö är en solsäker turistmagnet som erbjuder en rik natur och blomsterprakt, unika historiska upplevelser och gastronomi i särklass. 


Solsäkra Öland är ett semesterparadis som lockar tusentals turister varje år som reser hit för att upptäcka allt från den vackra faunan, ett rikt fågelliv, den välkända hedemarken, de underbara stränderna, till de utmärkta cykellederna.

På cykel kan man göra historiska utflykter och upptäcka slottsruiner, fornborgar, gravlämningar och gamla fyrar. Blir man fikasugen så finns här ingen brist på mysiga restauranger och kaféer där man kan smaka på genuina ölandska specialiteter som de berömda kroppkakorna. Härliga utflyktsmål finns det gott om. 

Här ger vi tips på några av Ölands bästa:


Ölands Museum Himmelsberga 

Öland på 1700-1800-talet. Foto: Ölands Museum Himmelsberga 

Ölands Museum Himmelsberga är ett friluftsmuseum som ligger i Borgholm med byggnader från 1700 och 1800-talet.  Här har man bevarat ladugårdslängor och boningshus med inredning och utrustning som visar hur livet var på den öländska landsbygden. Man vill visa hur människorna som bodde här verkligen hade det med sitt självhushåll, hur man tog hand om djuren, skötte matlagningen, slitet med tvätt och odlingar men hur man även tog tillvara på gemenskapen tillsammans, både vad gällde arbetet och vid festliga tillfällen.

Omgivningarna känns genuina och idylliska med ett lugnt och fridfullt intryck. De trevliga gårdsmiljöerna omgärdas av lummiga trädgårdar och i hagen betar söta getter, ölandshästar och linderödssvin. Äldre kulturväxter odlas i trädgårdarna.

Här finns även en modern konsthall och flera gallerier, en handelsbod som säljer öländskt hantverk och en mysig kaffestuga som serverar hembakat fikabröd och enklare luncher. Mellan 1 juli-12 augusti finns aktiviteter för barn som nyckeljakt och djurguidning. Öppet dagligen från 1 juni - 31 augusti mellan 11.00-17.00. 

Himmelsberga Bygata 1, Borgholm


Ölands Karameller 

Karameller i mängder. Foto: Café & Karamellkokeri 

Ölands Karamellkokeri Café & Karamellkokeri i Bredsättra ligger på den vackra och genuina östra sidan på Öland. Det här är ett utflyktsmål för de som är godissugna och vill njuta av den vackra och lugna omgivningen. Den gamla skolbyggnaden har fått ett nytt liv med Café och Karamellkokeriet. I en vacker, nostalgiskt miljö tillverkas de handgjorda och goda karamellerna på ett gammaldags sätt.

Flera gånger per dag bubblar sockerkitteln och alla är välkomna att titta på hur karamellerna tillverkas. Här gör man allt själv efter gamla familjerecept. Karameller i mängder med smaker av melon, blåberg-champagne, honung-lakrits, äppel-kanel och många, många fler.

Man kan också slå sig ner och njuta av hembakade kakor som t.ex den goda tyska ostkakan och äppelkakan i den härliga trädgården medan barnen går ombord på ett spännande piratskepp eller mata kaninerna med några maskrosblad. Öppet under sommaren dagligen mellan 11.00-17.00.

Bredsättra 6, Köpingsvik 


Störlinge Lantbruks & Motormuseum 

En oas för motor och prylintresserade. Foto: Störlinge Lantbruks & Motormuseum 

I byn Störlinge 13 km från Borgholm ligger Störlinge Lantbruks & Motormuseum. Det här är ett populärt besöksmål för semestrande familjer, bla föreningar, motorklubbar och äldreboenden. Här finns en varierande samling av föremål som vänder sig inte bara till genuint motorintresserade utan också till barn och vuxna.

Förutom traktorer och jordbruksredskap kan man hitta en stor mängd andra föremål som bla mopeder, motorcyklar, bilar, motorer, ångmaskiner, radio och tv apparater, porslin och en mängd andra vardagliga bruksföremål som man använde förr i tiden. Flertalet av föremålen har lokal anknytning till Öland och berättar en historia som ger besökarna en nostalgisk resa tillbaka i tiden.

En spännande fotoutställning och en film visar livet på landet mellan 40 – och 80-talet. I anslutning till museet finns ett trevligt café där besökarna kan koppla av med en fika, goda kakor eller smörgåsar och glass. Museet och caféet har öppet helger i maj och fram till midsommar. Från midsommardagen till 19 augusti öppet alla dagar mellan kl. 11.00-16.00. Andra tider efter överenskommelse. 

Störlinge 32, Borgholm


Naturum Trollskogen 

Trollskogen med sina knotiga träd. Foto: Naturum Trollskogen 

Naturreservatet Trollskogen ligger på Ölands norra spets och är ett av öns mest populära naturområden som lockar många naturintresserade och barnfamiljer varje år. Det är lätt att tänka sig att ett troll kan titta fram bland de knotiga träden när man vandrar i denna mystiska sagoskog. Vackert beläget med närhet till havet och en klapperstensstrand. Vid ingången till naturreservatet ligger naturum Trollskogen. Här får besökarna lära sig mer om allt från djur och växter till kulturhistoria innan man ger sig ut på upptäcktsfärd i den vackra naturen.

Här finns 3 olika vandringsstigar, Knysselnackestigen med härliga omgivningar som är 1 km lång och är lämplig för barnvagnar och rullstolar. Murgrönestigen är 2,7 kilometer lång inbäddad bland höga tallar med klättrande murgröna och Trollskogsstigen som är en naturstig och den längsta på 4,5 kilometer med stenar och rötter.

Missa inte Trolleken, Ölands äldsta ek som är 800-900 år gammal. Ett bra tips är att ta med sig bekväma skor och att ha gott om tid att njuta. Naturum är öppet mellan mars- november men skogen kan man alltid gå i. 

Trollskogsvägen 20, Byxelkrok


Vill du besöka vackra Öland? 

Sommarhus att hyra på Öland hos oss