12 av Skånes trevligaste upplevelser och sevärdheter

Sveriges sydligaste landskap Skåne är ett härligt resmål med närhet till allt 

I Skåne erbjuds ett vackert och varierande naturlandskap med många klassiska turistattraktioner och spännande besöksmål. Skåne är en vacker sommaridyll med sina många natursköna platser och små charmiga smultronställen är det ingen brist på som man upptäcker bäst på cykel.

Vackra, historiska slott och fantastiska trädgårdar ligger idylliskt placerade i den skånska rogivande naturen men även gröna skogar och glittrande sjöar. Skåne lockar också med sina unika och genuina skånska smaker tack vare sin långa mattradition.

Här finns något att erbjuda för alla, oavsett om du vill besöka de milslånga stränderna, uppleva storstadspuls eller känna doften från lavendelfälten.


Här tipsar vi om några av Skånes trevligaste upplevelser och sevärdheter:  


Sofiero Slott 

Sagolika Sofiero Slott. Foto: Sofiero Slott  

Sofiero Slott utanför Helsingborg har ett enastående läge med utsikt över Öresund och Danmark. Detta är ett av Sverige mest kända slott med en av Europas vackraste trädgårdar. Var tidigare Gustav VI Adolfs sommarbostad och han fick sommarslottet Sofiero i bröllopsgåva 1905 tillsammans med sin hustru Margareta. Här växer fortfarande idag hans fantastiskt vackra rhododendronsamling som man kan beundra tillsammans med Blomstergatan, Rosengången, Drottning Silvias Blomstersmycke och mycket mer.

Det är lätt att förstå att besökare både från Sverige och utomlands lockas hit. Genom guidade visningar av slottet och trädgården har man idag möjlighet att få lära sig mer om historien och om människorna som levde här. Här anordnas flera olika spännande evenemang, utställningar, konserter och vandringar.

Efter en härlig promenad i den vackra parken kan man slå sig ned på Sofieros Glasveranda & Café för en lättare lunch eller en kaffe.

På Sofieros Slotts Restaurang som är en av Sveriges bästa restauranger kan man hålla sin bröllopsfest och vem skulle inte vilja lova evig kärlek i denna sagolika miljö? Öppet alla dagar mellan 10-16. 

Sofierovägen 131, Helsingborg


Rya Golfklubb 

Härlig golf med härliga utsikter. Foto: Rya Golfklubb 

Vill du spela härlig golf med en av Sveriges absolut vackraste utsikter? Då är den anrika golfklubben Rya Golfklubb som grundades 1934 utanför Helsingborg ett perfekt val.

Banan är välskött och i toppskick och ligger vackert belägen längs strandkanten med utsikt över Öresund. Sedan starten har 18-hålsbanan Rya Old Course med sin fantastiska seaside karaktär stått värd för många stora och spännande tävlingar. Exempelvis har Omegaslaget som är Skandinaviens största foursometävling och som lockar stora delar av Sveriges elit spelats på Rya sedan 1970.

Men här erbjuds inte bara golf i toppklass och oslagbara vyer utan man kan även äta ljuvlig mat på restaurangen och anordna trevliga konferenser. Rya Golfklubbs mål är att alla ska kunna få spela golf vare sig det är i sociala sammanhang eller med fokus på tävling.

Här har man också möjlighet att utveckla sitt spel oavsett på vilken nivå man ligger. Banan är oftast öppen året om men huvudsäsongen är mellan mars till oktober.

Rya golfbanevägen 20, Helsingborg 


Kiviks Musteri

Här vill alla lära sig mer om äpplen. Foto: Kiviks Musteri 

Välkommen till äppelriket som heter Kiviks Musteri och ligger på Österlen omgiven bland mängder av vackra äppelträd. Redan 1888 började man plantera de första äppelträden här och idag har Kiviks Musteri blivit ett stort företag med produktion av många populära äppeldrycker och är ett välbesökt turistmål med mer än 200 000 besökare varje år.

Här genom en guidad tur i Äpplets Hus har man möjlighet att lära sig mer om äpplen, blommor och bin och se hur man tillverkar must och cider. Missa inte Musteributiken där man kan handla alla produkter allt från must, cider, lemonader, fruktviner och marmelader till andra delikatesser.

Känner du för att köpa med dig ett äppelträd hem så kan du göra det i Plantskolan. Här finns härliga äppelträdgårdar där man kan promenera runt och bla se hur ett äppelträd såg ut för 100 år sedan.

I den mysiga Restaurangen Kärnhuset kan du njuta av en god lunch och blir du sugen på fika så besök det pittoreska Stinas Café där man inte får missa den goda hemmagjorda äppelkakan med vaniljsås. Kiviks Musteri är öppet alla dagar 10-17.

Karakåsvägen 45, Kivik


Skånes Djurpark 

De söta killingarna busar på Skånes Djurpark. Foto: Skånes Djurpark 

Visste du att världens största djurpark med nordiska djur ligger på en vacker plats med lummiga bokskogar strax utanför Höör? Här finns mer än 80 olika djurarter som björnar, vargar, lodjur, renar, älgar, gråsäl och många fler. Skånes Djurpark är en modern och trevlig djurpark och perfekt för en heldagsutflykt med hela familjen, för barn i alla åldrar, stora som små. Här har du möjlighet att upptäcka och möta djuren på riktigt nära håll.

Ett måste är de söta djurungarna. Klappa, mata och prata med djuren och så har du också möjlighet att få följa med de duktiga djurvårdarna och lära dig mer om att umgås med djur och natur. 

Via en lång äventyrsstig med hängbroar i den djupa skogen på 9 meters höjd har du tillgång till 4 utsiktstorn där du kan spana på varg, kronhjort, björn och säl.

Här finns inte bara massor av söta djur utan här kan du också kombinera ditt besök med äventyr och många spännande aktiviteter som att köra en supermodern traktor på en 250 meter lång bana på världens första Fåret Shaun Land, en mysig ponnyridning och en rolig hinderbana och mycket mer.

Efter en intensiv heldag bland djuren så blir man hungrig. Här finns ett stort utbud av trevliga mat och fikaställen. Skånes Djurpark är öppen mellan mars-november.   

Jularp 150, Höör 


Hasse & Tage Museet 

Världens minsta museum. Foto: Hasse & Tage Museet 

Det mysiga Hasse & Tage Museet ligger i Tomelilla och invigdes 2006. Hasse & Tage var två av Sveriges mest kända och folkkära revymakare, komiker, författare, regissörer och samhällsdebattörer. Det var ingen tvekan om att öppna ett museum här eftersom många av deras filmer spelades in i Tomelilla.

Museet är världens minsta men är på samma gång en stor och originell sevärdhet. Det är endast 15 kvadratmeter stort och med plats för 8 personer åt gången men rymmer ändå massor.

Här har man samlat filmer från 40 år tillbaka som rullar fram på 13 monitorer, bilder överallt, sånger, dialoger, många lådor som är fulla med rekvisita och manuskript som ger dig riktiga nostalgivibbar men här får även barnen en rolig upplevelse.

Intill museet finns en museishop med souvenirer och ett mysigt kafé. Man behöver inte förboka men under högsäsong rekommenderas det att boka i förväg.  

Bangatan 2, Tomelilla 


Hällåkra Vingård 

Ädla druvor så långt ögat kan nå. Foto: Hällåkra Vingård 

På en vacker och naturskön plats i södra Skåne utanför Malmö i lilla Anderslöv ligger Hällåkra Vingård som är en av Skandinaviens största. Tack vare den unika odlingsmiljön har man lyckats skapa viner med äkta skandinavisk karaktär i både färg, doft och smak.

Här produceras röda, vita, mousserande och söta viner som man även kan dricka på kända restauranger utanför Sverige, speciellt de röda vinerna har under åren haft stor framgång.

Vinrankor och härliga druvor så långt ögat kan nå och här kan grupper också konferera, ha bröllopsfest, man kan rundvandra bland vinfält, gå på vinevents, prova de ädla vinerna året om och besöka vinoteket.

Hällåkra Vingård har en lång tradition av skånsk matlagning med spännande innovativa inslag och med råvaror från gärden. Allmänheten kan boka trevliga vinkvällar med olika teman, äta en njutbar trerättersmiddag och självklart smaka på Hällåkras viner. Öppet året om. 

Hällåkravägen 47, Anderslöv 


Den Engelska Trädgården

Rosor i överflöd. Foto: Den Engelska Trädgården 

Den Engelska Trädgården är en bedårande och stor besöksträdgård på 3000 m2 med plantskola nära Kivik och Stenshuvud på Österlen.

Ett perfekt utflyktsmål för dem som älskar skönhet, blommor och växter i alla dess färger och former men också för att få rätt inspiration för att pryda sin egen trädgård. Här möts du av underbara dofter, romantik och charm med perennrabatter i harmoniska färger och en magisk rosenträdgård men även ljuvliga ängar, växthus och lusthus allt med inspiration från England.

Grupper kan boka in tid för en givande guidad visning där man får lära sig mer om de fantastiska blommorna. Ett besök här är verkligen en fröjd för ögat och ro för själen och passar även utmärkt för en romantisk vigsel och mingel.

Du har möjlighet om du vill att köpa med dig några av växterna som finns i trädgården men även vackra engelska trädgårdsbänkar. Här finns också ett trevligt intilliggande kafé. Trädgården är öppen torsdagar-söndagar kl 11-17 mellan 10 maj till 30 september.

Svabesholms Kungsgård, Kivik 


Lekoseum

Det är full fart vid tågbanan. Foto: Lekoseum 

Lekoseum är ett museum fullt med lek som öppnade 1984 när BRIO AB i Osby firade 100 år. Museet är till för både barn och vuxna och uppskattas av hela familjen. För barnen finns olika lekstationerna t.ex. en stor tågbana, Barbies dockhus, en avdelning med spel en annan med bygg lek. Här finns också en dock vrå och ett lekhus med tre våningar. För de vuxna blir det en riktig nostalgitripp för att det är en resa tillbaka till barndomen.

Bland alla montrar hittar man barndomsklassiker som BRIOs små och stora tåg och andra träleksaker. En trappa ner finns en mysig tomteverkstad där tomtarna har fullt upp med att tillverka julklappar året runt med BRIOs gamla maskiner och verktyg.

Inne på Lekoseum finns också ett litet kafé. Vill du ha något mer mättande så ta en paus och besök någon av de goda restauranger som finns nära Lekoseum. Lekoseums butik finns på gatan mitt emot. En annorlunda och välsorterad butik med BRIO-leksaker och andra välkända varumärken till bra priser. Lekoseum uppskattas av hela familjen. Öppet året om.

Briogatan 2, Osby 


Österlen Chokladfabrik 

Sugen på äkta chokladpraliner? Foto: Österlen Chokladfabrik 

Mitt på Österlen ligger en prisbelönt chokladfabrik som heter Österlenchoklad. Men det här är inte vilken chokladfabrik som helst, det är ett mecka för den gräsne chokladgourmanden som vet hur äkta choklad ska smaka. Här tillverkar man chokladen själv och man använder endast riktiga produkter och naturliga råvaror och man vågar dessutom experimentera och tänja på gränserna. Vad sägs om en chokladpralin med baconsmak? Låter det annorlunda? Jo, men det är faktiskt himmelskt gott.

Hit kommer man för att självklart smaka och köpa äkta praliner med ett stort utbud av spännande smaker, delta i smakrika chokladprovningar, lära sig mer om hela tillverkningsprocessen av choklad, från böna till chokladkaka.

Här finns också ett mysigt chokladkafé där man vintertid kan smaka på en härlig kopp varm choklad och på sommaren sitta på uteserveringen med en kopp specialkaffe.

Är man på bussutflykt och är sugen på choklad så kan man ta vägarna förbi fabriken för här tar man gärna emot större grupper. Chokladfabriken har öppet året runt.  

Tranesvägen 37, Skåne Tranås 


Johanna Museet 

Flipperspelen väntar på dig. Foto: Johanna Museet 

Det populära Johanna Museet är ett teknikmuseum som ligger utanför Skurup och lockar många besöker varje år och det kan man förstå varför. För här finns en stor och rolig samling av veteranbilar som en elbil från 1919, motorcyklar, leksaker och en massa andra mekaniska prylar. Men även en retromack och en mysig lanthandel där man blir sugen på att handla direkt vid disken.

Man får en riktig nostalgikänsla när man går runt och man behöver inte alls vara en tekniknörd för att uppskatta alla gamla föremål.

I museet finns även intressanta specialutställningar som en frisersalong från 40-50-talet, vad sägs om en klippning för 2 kr? Och om krutgubben Stålfarfar som cyklade runt i Sverige på 50-talet. Blir du hungrig sätt dig i det stora kaféet och välj bland alla goda kakor och smörgåsar.

Vill du köpa något med dig hem så finns det även en liten presentbutik. Hit kan du komma med hela familjen och är absolut en höjdpunkt för barnen. Johanna Museet är handikappvänligt och har varierande öppettider mellan maj – september, april och oktober är bara för bokade grupper. 

Sandåkra 6, Skurup 


Treewalker

Här har man det kul på hög nivå! Foto: Treewalker 

Vill du ha utmaningar på högre höjder i härlig natur? Då ska du testa Treewalker som är en höghöjdsbana i Löddeköpinge som ligger mellan Malmö, Helsingborg och Lund. Här kan man prova på att klättra i träd på olika sätt. Vad sägs om en hinderbana uppe bland träden? Gå på hängbroar? Balansera på stockar? Klättra i stora nät? Allt uppe bland träden.

Det här är något för alla som söker efter nya spännande adrenalinkickar och vill ha äventyr men man behöver inte vara rädd för att ramla ner för du har en klättersele på dig.

Här finns instruktörer som är kunniga och hjälper gärna till med coaching. De 8 banorna har olika svårighetsgrader och passar alla åldrar, vare sig du är höjdrädd eller vågar utmana dig själv. Det här kan man prova på antingen om man vill ha kul med sina kompisar, hitta på något extra roligt till svensexan, möhippan eller kanske en kick-off men även för ett roligt barnkalas.

Blir du sugen på fika efter allt äventyr uppe bland träden så finns det till bra pris eller så kan man ta med sig egen fika och låna bord och stolar. Öppet från mars. 

Paintballvägen 2, Löddeköpinge 


Ebbas Fik 

Fika med äkta 50-tals känsla! Foto: Ebbas Fik 

Upplev 50-talet mitt i Helsingborg. Här ligger det mysiga och familjevänliga Ebbas Fik. Precis innanför dörren känns det som om man stiger in i en 50-tals film. Här har man verkligen ansträngt sig för att få den rätta retrokänslan. Borden och stolarna i glada färger, Elvis på väggarna, jukeboxen från 1959, bensinpumpen, skyltarna från taken, stringhyllor och den coola tv:n ger den perfekta 50-tals känslan.

Utbudet av mat och bakverk är det ingen brist på för här har du chansen att välja mellan 40 olika sorters kakor vid 3 olika diskar. Vad sägs om en Sputnikkaka? Allt bakas från grunden och naturligtvis kan du äta en god hemlagad lunch här. Ebbas fik snålar inte heller på portionerna. Smörgåstårtorna är härligt goda och är fyllda med Philadelphiaost.

Under varma sommardagar kan du sitta ute på den stora och mysiga trädgårdsserveringen på baksidan och kyla ner dig med en läskeblask. Ebbas fik har öppet alla dagar i veckan förutom söndag.

Bruksgatan 20, Helsingborg 


Är du sugen på att besöka Skåne? 

Här finns många sommarhus att hyra i Skåne