5 av Österlens trevligaste upplevelser

Det är lätt att förälska sig i Sveriges Provence med sitt smakfulla kustlandskap, sina chica smultronställen och de väldoftande lavendelfälten.  

Österlen i sydöstra Skåne har ett vykortsliknande landskap med natursköna omgivningar, djupa bokskogar, pittoreska smultronställen, härlig matsafari och milslånga sandstränder. Ett paradis för rogivande naturupplevelser med en idyllisk och trivsam atmosfär.

Men inte bara det, här kryllar det av mysiga kaféer, loppmarknader, gallerier, charmiga gårdsbutiker och mycket mer. Österlen är en äkta Skåneidyll som lockar många turister och livsnjutare varje år.

Det är dags att upptäcka denna vackra och pittoreska del av Skåne. Här tipsar vi om några av Österlens bästa upplevelser: 


Cake Cowboy 

Välkommen till Cake Cowboy, Kiviks tårt och chokladmästare! Foto: Cake Cowboy 

Cake Cowboy är Österlens förstklassiga tårt och chokladmästare med en förkärlek till äkta choklad och countrymusik. Cake Cowboy har en Chocolate Saloon, en butik i Kivik som också är en Grocery fylld med olika goda delikatesser där man också kan ta en fika med ljuvlig countrymusik i bakgrunden.

Cake Cowboy gör egna handgjorda äkta praliner, härliga desserter, chokladkakor, glass, egen chokladdryck och väldesignade tårtor som konstverk av ekologiska och närproducerade råvaror. Vad sägs om en tårta med smak av björnbärmascarpone? Eller kanske en citronkaramell? Smaker i världsklass som bara en äkta chokladcowboy vet hur man gör.

Här är det ingen brist på fantasi och nyfikenhet vad gäller smakkombinationer, färger och konsistens. Önskar man sig en vacker och specialdesignad bröllopstårta så görs den med passion och kärlek. Öppet året runt med varierande öppettider. 

Kiviks Stora väg 49, Kivik


Gunnarshögs Gård 

Det eftertraktade guldet på Österlen. Foto: Gunnarshögs Gård 

Letar du efter guldet på Österlen? Då ska du besöka den barnvänliga familjegården Gunnarshögs Gård som ligger mitt på Österlen omgivet av vackra guldgula rapsfält. Här på gården odlas och produceras raps till en härlig, gyllengul kallpressad rapsolja men även ett flertal smaksatta väldoftande rapsoljor som är kryddade och naturligt smaksatta.

Önskar man lära sig mer om detta ädla guld så finns möjlighet till visningar av hela produktionen som även uppskattas av barn, från frö till slutprodukten av rapsoljan. Naturligtvis får man även provsmaka och göra sin egen rapsolja.

Blir du sugen på att köpa med dig hem något av denna hälsosamma ädla produkt så finns en mysig gårdsbutik där man hittar hela sortimentet, allt från rapsolja till honung, goda marmelader och hudkrämer. Man får inte heller missa det populära butikskaféet med goda rapsinspirerade kakor och bakelser. Öppet under sommaren och vissa högtider. 

Gunnarshögs Gård, Hammenhög 


Allé på Österlen

Härliga matupplevelser i den vackra trädgården. Foto: Allé på Österlen 

På en mysig plats mitt på Österlen i närheten av Stenshuvud nationalpark ligger denna österlenska pärla Allé på Österlen som man når genom en inbjudande allé inbäddad bland härliga vyer i lantlig stil. Lika vackert och välkomnande sommar som vinter. Man fokuserar på upplevelser i sin helhet - maten, miljön och möten.

All mat lagas från grunden och i största möjligaste mån råvaror från bönderna runt omkring. Under sommaren kan man sitta ute i den vackra trädgården och avnjuta en god lunch och njuta av den österlenska atmosfären.

Här erbjuds allt från catering, konferenser, matlagningskurser, vinprovningar till romantiska arrangemang såsom bröllop men även spännande aktiviteter och kickoff. I kaféet och i butiken hittar man många skånska läckerheter. Öppet dagligen under högsäsong.

Svinaberga, Kivik 


Ystad Djurpark

Sötchock på Ystad Djurpark. Foto: Ystad Djurpark 

Strax utanför Skårby inte långt från Ystad ligger Ystad Djurpark mitt bland det böljande skånska landskapet där man kan möta exotiska djur från hela världen. Här på Ystad Djurpark strävar man efter att både djur och besökare ska trivas.

Det här är en perfekt utflykt för hela familjen där man har möjlighet att möta och komma nära mer än 80 arter av däggdjur, reptiler och fåglar. Vad sägs om att prata med pratglad amazon-papegoja som kan lära sig upp till 100 ord? Vill man komma nära djuren så kan man få göra det när dom presenteras och matas och barnen kan få rida på en söt ponny.

För lekfulla barn som vill ha kul finns 7 spännande lekplatser och vill man hoppa i badet så finns här också 2 pooler, en större och en mindre barnpool.

Efter en händelserik dag bland alla djur så blir man säkert hungrig och då kan välja allt från mat, dryck och glass, eller ta med sig en egen picknickkorg. Öppet mellan: 1 maj-30 september.

Skårby, Ystad 


Österlenkryddor 

Mitt bland Österlenkryddor. Foto: Österlenkryddor 

Bland de blåa lavendelfälten i Köpingebro finner vi Österlenkryddor som odlar den äkta svenska kryddan. Här kan man njuta av alla väldoftande kryddfält som välkomnar en när man kommer hit.

På de omgivande stora fälten odlar man traditionella kryddor som timjan, salvia och oregano men även andra mindre sorter som chili och citrongräs. Här odlar och förädlar man allt själv i en organisk miljö utan några bekämpningsmedel.

Något man inte får missa är när de strålande blåa lavendelfälten blommar i juli för då anordnas den populära lavendelfestivalen med evenemang där lavendel är huvudpersonen.

För den som önskar lära sig mer om detta kryddparadis kan få en guidad tur genom alla väldoftande kryddväxter och läkeörter. I den mysiga gårdsbutiken finns ett stort utbud av unika kryddblandningar men även te, örtolja och smaksatt vinäger. Öppet mellan feb-dec med fokus på sommarmånaderna.

Karlsfältsvägen 363, Köpingebro


Vill du besöka vackra Österlen i Skåne och letar efter ett semesterboende? 

Hitta ditt semesterboende på Österlen här