Brigadmuseum i Karlstad

Brigadmuseum i Karlstad är en spännande upplevelse för alla åldrar. Här får man en närmare inblick i militär och civil historia mellan 1945-1991. 


Här på museet kan man testa själv och man får lära sig nya saker, oavsett ålder. Foto: Brigadmuseum 

Brigadmuseum ligger i Karlstad och är ett upplevelsemuseum där du får följa med på en spännande tidsresa och lära dig mer om hur Sverige påverkades under kalla kriget. Utställningen handlar om hur Sverige påverkades av de stora politiska händelserna och militära konflikter under åren 1945-1991 och runt om i världen. På utställningarna i museet kan man med alla sina sinnen får en närmare inblick i vad som hände och hur det var under den tiden genom att lära, känna och läsa. 

Ett äkta militärfordon. Foto: Brigadmuseum 

På innergården som ligger mellan utställningsbyggnaderna finns många militära fordon som pansarbandvagnar, stridsvagnar och många fler. Man får utforska och titta på fordonen på egen risk men alla fordon är stängda och man får inte komma in i dem på grund av säkerhetsskäl. 

Snygga militäruniformer vill man gärna prova. Foto: Brigadmuseum 

Vid Brigadmuseet finns många roliga och spännande barnaktiviteter. Vad sägs om att att klä upp sig i en uniform? Eller kanske prova en kaptenshatt? Man får inte heller missa lekhörnan "Barnens militärkök" där det finns köksredskap som användes för att laga mat till militärerna och du hittar också ett recept på ärtsoppa på väggen. 

Sugen på en tur i en militärjeep? Foto: Brigadmuseum  

Brigadmuseet är ett museum för alla men framförallt för barnen. Här kan man ha roligt bland militärtälten eller ta en låtsastur i en militärjeep. Man kan också gå på en spännande sakletarjakt eller en djurjakt. För den som är riktigt duktig får en present om man hittar kluriga gömställen. För den som vågar finns lite mer läskiga utställningar med låtsasblod och med starka ljudeffekter. 

Missa inte de goda kanelbullarna. Foto: Brigadmuseum

Blir man fikasugen så besök det trevliga caféet och smaka på de goda mackorna och hembakade bakverk. På sommaren finns en uteservering där man kan sitta med sin vovve och dricka en kopp kaffe. En museishop finns också här där man kan köpa bla böcker om militärhistoria, souvenirer och presenter för alla åldrar. 

En guidad visning tar cirka 1,5 timme och förbokas i förväg

Öppettider:

Tisdag - fredag 10.00-16.00

Lördag - söndag 11.00-16.00

Adress: 

Sandbäcksgatan 31, Karlstad


Sommarhus att hyra i Karlstad