Göteborgs Botaniska Trädgård

Göteborgs Botaniska Trädgård är en av Europas största trädgårdar som lockar mer än 600 000 besökare varje år. 

Botaniska Trädgården i Göteborg invigdes 1923 och är en populär och prisbelönt trädgård med en yta på 175 hektar. 40 hektar är uppodlad och i växthusen finns cirka 16 000 växtarter. I det intilliggande naturreservatet Änggårdsbergen finns den Botaniska trädsamling, arboretum med 6000 träd på 15 hektar mark. 

Vad är skillnaden mellan en botanisk trädgård och en vanlig park? Jo, det som skiljer är att vid en botanisk trädgård finns det inte bara vackra växter att beskåda utan här bedrivs även utbildning och forskning med universitetet. 

Ta en paus från storstadsstressen och besök detta växtparadis som är öppet året om med sin avkopplande atmosfär, sina tusentals växter med alla dess färger, dofter och vackra vyer. En harmoni för själen. 


Spegeldammen 

Spegeldammen. Foto: Göteborgs Botaniska Trädgård 

Du välkomnas av den vackra Spegeldammen vid entrén, du kan slå dig ned vid en av bänkarna och planera dagens besök i denna vackra oas med växter. Det kommer bli en lärorik promenad i parken för i den botaniska trädgården finns stamtavlor vid växterna som odlas här. Vid varje växt finns en liten skylt där allt står beskrivet. Du kommer att få veta mer om dess historia, från vilken familj och släkt de kommer ifrån och vilken växtart de tillhör. 

I trädgården finns olika växthus där det odlas 4000 växtarter som tropiska orkidéer som är Sveriges största samling, köttätande växter och påsköträdet som inte längre finns i naturlig miljö. Varje år anordnas dessutom många trevliga utställningar här i växthusen. 


Perennträdgården

Perennerna är en fröjd för ögat. Foto: Göteborgs Botaniska Trädgård 

Vid den vackra Perennträdgården mitt i parken kan man beundra allt från högsommarblommande perenner till de högt växande praktrabatterna. Höjdpunken är i augusti då praktrabatterna blommar som finast. Här går färgskalan från ljusa pastellfärger till varma färger med den antika japanska bronsfontänen placerad mitt i.

Det här en fantastisk inspirationskälla för hur växter kan kombineras i färger, storlek och form. Ett besök här ger ro för själen och det känns nästan som att komma in i en annan värld för man blir överväldigad av all skönhet. 


Vandra i det vilda 

Magiska stigar bland lummig grönska. Foto: Göteborgs Botaniska Trädgård 

I den nygjorda delen av trädgården som kallas för den Smithska dalen kan man nu vandra i ett stort woodland runt bland slingrande stigar och stentrappor, ormbukar och många exotiska lundväxter. Under våren kan man sitta på en klippa och beundra den blommande Rhododendrondalen och under högsommaren kan man känna doften av de 1000 bedårande kungsliljor. 

Följ med på en guidad visning genom woodland så får du lära dig mer om denna exotiska del av trädgården. 


Håberget 

Håberget. Foto: Göteborgs Botaniska Trädgård 

Nu finns det möjlighet att ta sig upp ovanför Smithska dalen till Håberget via stigar som tidigare har varit igenvuxna, stigarna som leder till gränslandet mellan trädgård och natur. På Håberget kan man sitta på klipphällar och beundra den fantastiska utsikten över Göteborg och har man tur kan man även se havet.


Ett bra tips är att ladda ner appen Botaniska som ger förslag på olika vandringar 

I Botaniska Trädgården finns möjlighet att få en lättare lunch eller en fika vid det trevliga Gardencafé AnyDay 

Önskar man köpa med sig något hem så gör gärna ett besök i butiken där man kan hitta allt från blommor, presenter till botaniska souvenirer

Botaniska Trädgården är öppet dygnet runt 

Adress: Göteborgs Botaniska Trädgård Carl Skottsbergs Gata 22A, Göteborg


Semesterboenden att hyra i Göteborg