Gunnebo Slott och Trädgårdar

Vill du uppleva äkta 1700-tals miljö? Då ska du besöka Gunnebo Slott och Trädgårdar med sina vackra omgivningar i Mölndal 

Gunnebo Slott och Trädgårdar är en av Sveriges mest framträdande 1700-tals slott och ligger vackert belägen på en kulle och är ett av de mest kända och välbesökta sevärdheterna i Mölndal.

Slottet byggdes av den mycket förmögne köpmannen från Göteborg John Hall som sommarbostad och ritades av stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg på 1780-talet med inspiration av italiensk renässansarkitektur. Villan besöktes ofta av kungligheter, konstnärer och politiker som blev hänförda av all denna skönhet.

När John Hall avled 1802 tog sonen John Hall d.y. över verksamheten som dessvärre inte lyckades med att driva handelshuset vidare som sin far då han var mer bohemisk och konstnärligt begåvad vilket ledde till en konkurs 1807. 


Gunnebo Slott och Trädgårdar 

Den ståtliga allén upp till slottet. Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar 

1700-tals slottet Gunnebo Slott i nyklassicistisk stil är ett äkta kulturarv och ett populärt dagsutflyktsmål och besöktes 2017 av 450 000 besökare och ligger endast 15 minuter från Göteborg. Omgivet av ekologiska trädgårdar, en landskapspark, en butik, en slottsteater, ett orangerie och ett Kaffehus och Krog.

Här anordnas många årliga trevliga evenemang som sommarteater och festivaler. Slottet är byggt i trä från norra Sverige och har en stor paradvåning och en övervåning med totalt 25 vackra rum. Genom en guidad visning har man möjlighet att får se slottet och lära sig mer om dess historia. 


Den Formella trädgården 

Här sköter man om den Formella trädgården i minsta detalj. Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar 

Omgivet av slottet finns tre trädgårdar: den Formella trädgården, den Engelska parken och Köksträdgårdarna med ekologiska odlingar.

Den Formella trädgården är uppdelad i olika grönskande rum med formklippta häckar och träd, och vackert dekorerade med mängder av statyer, möbler, blomsterurnor, en trädgårdsdamm med fontän och exotiska växter. Här blir man rofylld av den vackra och grönskande atmosfären.

Trädgården är alltid öppen året om och har fri entré. 


Den Engelska trädgården 

Stillhet och vacker grönska. Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar 

Den Engelska trädgården i romantisk parkstil är utformad för romantik och promenader bland en lummig grönska och mjuka harmoniska former.

Att strosa omkring här i denna fridfulla och avkopplande miljö ger lugn och ro och passar utmärkt för en heldagsutflykt, för dem som är trädgårdsintresserade och för dem som vill gå på upptäcktsfärd på de slingrande gångvägarna. 


Köksträdgården 

Ekologiska odlingar. Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar 

Köksträdgården är uppdelad i gamla och nya köksträdgården. I den gamla köksträdgården odlar man sparris, rabarber, kryddor och snittblommor men också olika sorters päronträd.

I den nya köksträdgården kan man ta del av hur en svensk köksträdgård från 1700-talet var utformad och vilka grönsaker man odlade på den tiden. Allt som odlas här vid Gunnebo köksträdgårdar är ekologiskt och KRAV-märkt.


Gunnebo Kaffehus och Krog 

Gunnebo Kaffehus och Krog. Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar 

I den gamla tjänstefolksbyggnaden finns Gunnebo Kaffehus och Krog där man kan äta gott och näringsrikt. Här serveras lunch varje dag året runt med rätter som är ekologiska och av KRAV-märkta råvaror.

Vid slottet finns även den trevliga Gunnebo Butik där man bla kan köpa egna teblandningar, marmelader, skorpor och ett gott och härligt hembakat bröd men även lokalt hantverk, allt med ekologiskt tänkande.


Solnedgång vid Gunnebo Slott 

Bli hänförd av de vackra omgivningarna. Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar 

Gunnebo Slott ger den perfekta inspirationen för att planera ett romantiskt bröllop. Här kan man ordna sitt bröllop med festligheter eller enbart ha en bröllopsmiddag eller vigsel. Allt i en historisk och stillsam miljö.

Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger endast 15 minuter från Göteborg och är öppet året om.

Adress: Christina Halls väg, Mölndal.


Semesterboenden att hyra i närheten av Gunnebo Slott och Trädgårdar