De bästa sevärdheterna och aktiviteterna för en semester på Djursland i Danmark


Halvön Djursland på den danska östkusten är en av de bästa semesterdestinationerna i landet-vi berättar varför 


Många som reser till Danmark för första gången gör fel att bara besöka Köpenhamn och sen när man kommer hem bockar man av landet på sin checklista. 

Men vad turisterna inte vet är hur mycket dom går miste om. Köpenhamn är en vacker stad och är värd att besöka men om du verkligen vill uppleva Danmark så måste du ge dig ut och uppleva landets städer och dess vackra natur.

Djursland är den perfekta platsen för att göra just det. 


Danmarkskartan– kan du hitta ansiktet? Foto: Google Maps.

När man tittar på Danmark på kartan så ser du att det påminner om en ansiktsprofil. Djursland som ligger på Jyllands östkust utanför Aarhus and Randers, liknar ansiktets näsa, kan du se det? 

Det sägs att halvön har mer än 100 stränder och bukter och ett kuperat landskap efter danska mått. Det är det som gör Djursland till en fantastisk semesterdestination- med stor variation och även fast det låter som vilken reseskildring som helst så har Djursland verkligen något att erbjuda för alla. 

Vackra små städer, fantastisk natur, barnvänliga stränder och bra surfmöjligheter. Djursland är den rätta platsen för familjer, naturälskare, museibesökare, vattensportsentusiaster, fiskare, vandrare, cyklister och för dem som vill uppleva naturen på hästryggen. 

Men nu är det dags att bli lite mer konkret så att du kan planera din resa- här är några av de bästa aktiviteter och upplevelser som halvön Djursland har att bjuda på. 


Den charmiga staden Ebeltoft

Ebeltofts charmiga, slingrande, kullerstens belagda gator. Foto: Campaya.co.uk.

Om du frågar mig så är Ebeltoft bland de allra vackraste städerna i Danmark med sina slingrande kullerstensgator, sneda korsvirkeshus och stockrosor som växter framför dem. 

Det Gamla Rådhuset som verkligen är värt ett besök drar folk från hela världen som vill gifta sig här. Och då Ebeltoft bokstavligen betyder en bit mark med äppelträd så får de nygifta efter ceremonin, ett vackert grönt glasäpple som de får ta med hem som souvenir. 

Att det är tillverkat av glas är ingen tillfällighet. Glaskonst är en viktig del av Ebeltofts identitet. En särskilt vacker plats att uppleva glaskonst är den öppna verkstaden Pust vid vattnet. Här kan du inte bara köpa fantasifulla vaser, vackra glas och gröna glasäpplen. Du kan också se hur dom tillverkas av Leif och Christina.


Det Gamla Rådhuset i Ebeltoft. Foto: Campaya.co.uk.

Det Kosmiska rummet i Glasmuseet. Foto: Campaya.co.uk.

Bredvid Pust ligger Glasmuseet som verkligen är värt ett besök! 

Under 2018 kan du se utställningen Scandinavian Glas- där glaskonst av 70 konstnärer från nordiska länder ställs ut. 

Missa inte att besöka det Kosmiska Rummet av den färöiska konstnären Tróndur Patursson.

Konstverket består av färgat glas och speglar och de har en lätt svimlande men i högsta grad en fascinerande effekt. 


Farvergården, ett ytterst välbevarat gammalt hus med innergård i stadens centrum. Foto: Campaya.co.uk. 

När du besöker Ebeltoft så måste du också besöka museet Farvergården, det enda bevarade handelsstadsfärgeri i Nordeuropa och är ett särskilt bra exempel på ett typiskt snett och charmigt Ebeltoftshus. 

En annan charmig detalj i Ebeltoft är väktarna. De brukade patrullera på gatorna i de danska handelsstäderna för att upprätthålla ordningen. 

Dom larmade även invånare om det uppstod brand och tände gatulamporna när det blev mörkt. I Ebeltoft kan du fortfarande se dom från juli till mitten av augusti. 

  

Museet Fregatten Jylland

Ombord på Fregatten Jylland. Foto: Campaya.co.uk. 

Blicka upp mot Fregatten Jylland. Foto: Campaya.co.uk.

En spännande upplevelse för barn. Foto: Campaya.co.uk.

Fregatten Jylland är världens längsta träskepp med anor från 1860. Den användes av Kung Christian IX för expeditioner till Island, St Petersburg och Färöarna och många prinsar och prinsessor har seglat på detta skepp.

Idag är det ett storslaget museum på Ebeltofts kust och är en stor semesterattraktion för hela familjen.

Allt från stormasten till styrkanonen-och nedre däck kan upptäckas liksom de kungliga hytterna på skeppet.

De vänliga guiderna ombord berättar hemligheter om livet ombord på Fregatten och dom avfyrar en av kanonerna så glöm inte att hålla för öronen! 

Barn kan gå på skattjakt, tillverka sitt eget rep, klättra upp till toppen av stormasten och hjälpa till med förberedelsen av kanonen. 

I anslutning till "Jylland" finns en utställning av modeller av skepp med spännande historier. Se till att ni har tid över för den också. 


De gamla Molbo historierna 

Köp historierna om lokalbefolkningen på både danska och engelska i det Gamla Rådhuset. Foto: Campaya.co.uk.

Om du letar efter fine dining på ett mysigt ställe så är Molskroen rätt för dig. Foto: Campaya.co.uk.

När du strövar runt bland Ebeltofts sevärdheter och affärer kommer du förr eller senare att stöta på några böcker med titeln Molbohistorier, historier om de "dumma" invånarna i Mol. 

Dessa lustiga historier är en stor del av områdets historia och påminner om den dumhet som beskrev invånare i Molsområdet i Djursland förr i tiden. 

De utvecklades på grund av osämja och rivalitet i samhället och fördes vidare muntligt och senare skrevs ner av dem som kunde skriva. 

Då Ebeltoft också är känt som Mols huvudstad berättas historierna på guidade turer och böckerna säljs på olika språk på platser som Farvegården, Fregatten Jylland och det Gamla Rådhuset. 

 

Nationalparken Mols Bjerge 

Ett måste när du besöker Djursland: Trehøje (de tre kullarna) i Nationalparken Mols Bjerge. Foto: Campaya.co.uk. 

Som många av er redan vet är Danmark generellt ett rätt platt land med massor av fält så långt ögat kan nå. 

På Djursland ser det annorlunda ut. Här hittar du faktiskt en nationalpark dedikerat till berg- Mols Bjerge Nationalpark. 

Området fick namnet av dess kuperade landskap som skapades under istiden. Faktiskt är Mols Bjerge Nationalpark det mest utmärkande istidslandskapet i Danmark. 

Vi vill vara ärliga, det vi kallar för berg i Danmark är vad andra kallar kullar. Men det är verkligen en storslagen natur i nationalparken som besökarna inte bör missa och det finns massor att göra. 

T.ex. Mols Berge-Sti, en 20 km lång vandringssträcka (som kan delas upp till hälften om man önskar), många vackra naturvandringar, bra platser att cykla och rida och du kommer att upptäcka ett rikt djurliv. 

Hästar, kreatur och får betar i lugn och ro medan du njuter av solnedgången från en av platsens vackraste utsiktspunkter- Trehøje, som du kan se på bilden ovanför. 

De tre kullarna är på 127 meter över havet och har en fantastisk utsikt över parken. Även Agri Bavnehøj med sina 137 meter. Det är den högsta punkten i nationalparken där mätningarna gjordes för Danmarks gamla geografiska karta. 


Kalø Slottsruiner och natursköna Jernhatten

Kalø Slottsruin. Foto: Campaya.co.uk.

Jernhatten. Foto: Campaya.co.uk. 

Och det finns mer att se inne i Mols Bjerge Nationalpark. 

En av höjdpunkterna på en tur till Djursland är att besöka den 700 år gamla slottsruinen Kalø Slottsruin och promenera längs den bevarade och längsta medeltidsvägen i Danmark. 

Omkring slottsruinen betar kor fridfullt vid vattnet, utan att lägga märke till besökarna och slottsruinerna. En annan utsiktspunkt är att besöka nationalparken i Jernhatten, som ligger lite längre upp längs kusten i sydöstliga Djursland. Här kan du stå 49 meter över havet och uppleva den vackraste utsikten över havet och mot ön Hjelm. Du kan parkera i närheten och gå genom skogen till en plats som är helt perfekt för picknick så tänk på att ta med något att dricka och äta. 

Det är underbart att bara gå runt i parken och njuta av växt och djurlivet. Upptäcka små stränder, kullar och vacker utsikt. 

Var inte orolig om vädret inte är helt perfekt med blå himmel och solsken- det istidspräglade landskapet i nationalparken visar sig från en speciellt spännande sida när vädret och molnen ger en lite mer dramatisk atmosfär. 

För övrigt är även Ebeltoft en del av nationalparken. 


Fjellerup Strand

Perfekt för en dag vid stranden med barnen- och du kommer att få den största glassen du någonsin har sett! Foto: Campaya.co.uk. 

Beläget i norra Djursland är Fjellerup Strand en populär strand för barnfamiljer. Stranden är bred med mjuk, vit sand med många sanddyner där barnen kan leka kurragömma. 

Vattnet är grunt med sandbotten och det blir inte så snabbt djupt som på många andra stränder vilket gör att det är säkert för familjens små simmare. 

För dem som inte vill hoppa i vattnet kan sitta på träbryggan och leta efter krabbor, småfisk och kanske också sjöstjärnor under vattenytan. 

Vid blåsigt väder är Fjellerup Strand en bra plats för surfare. Själva stranden är omgiven av sommarhus och campingplatser som ger området en trevlig semesterstämning. Det finns också en parkeringsplats, toaletter och duschar direkt vid stranden. 

Förutom den vackra vita sanden och det blåa vattnet är den verkliga attraktionen de stora glassvåfflorna som du kan köpa vid Vaffelbageriet direkt vid stranden. 

Om du vill beställa en äkta dansk glass så beställ din favoritglass (så många som möjligt) med guf och sylt på toppen och då får du vara beredd på att du inte kommer att orka med någon middag den dagen. 


Klipporna Karlby & Sangstrup 

De fascinerande kustklipporna, Karlby och Sangstrup får du inte missa när du reser till Djursland. Foto: Campaya.co.uk. 

Om du vill se något riktigt häftigt så ta dig upp till kusten på nordöstliga Djursland- lite längre upp från områdets största stad, Grenå och besök klipporna Karlby and Sangstrup.  

De upp till 17 meter höga kustklipporna är en dramatisk och vacker naturupplevelse oavsett väder. De sträcker sig flera kilometer längs kusten. 

Om det finns en liten arkeolog i dig är detta den rätta platsen- använd lite tid att leta efter fossiler på stranden. 

Det är inte heller omöjligt att du hittar förstenade sjöborrar bland mängder av flintastenar.

Klipporna är inte så kända så du kan ha den vackra utsikten helt eller nästan helt för dig själv. 


Grenå & Kattegatcentret 

En av shoppinggatorna i Grenå. Foto: Campaya.co.uk.

Akvarium i Kattegatcentret. Foto: Campaya.co.uk.

Livräddartornet på Grenå strand. Foto: Campaya.co.uk.

Om du har lust att upptäcka mer av området så är Grenå en bra plats att besöka. Det är Djurslands största stad där du hittar många mysiga kaféer, restauranger och butiker där du kan shoppa- du kan bla hitta många mysiga små butiker med lokala specialiteter. 

Om du vill veta mer om Djursland och Östjylland så bege dig till Museum Östjylland och titta på de spännande utställningarna nära stadens centrum.

Det är också i Grenå du hittar det populära Kattegatcentret- ett spännande akvarium och den rätta platsen att lära sig allt om havet.

Du kan gå genom ett tunnelakvarium omgiven av hajar, se de riktiga Nemo och Dory och lära sig mer om undervattensvärlden i interaktiva utställningar. 

I Kattegatcentret finns mer än 250 arter av vattendjur.

Om du vill upptäcka havet och simma i det finns en stor familjevänlig strand i Grenå. Den är mycket bred och lång och är den enda stranden på Djursland med ett livräddartorn.

Det finns också många sanddyner där man kan söka skydd om det danska vädret råkar bli blåsigt som händer lite då och då, det sägs att det kan hända... 


Adrenalinkickar och djurliv 

Om du och familjen söker efter en adrenalinkick är Djursland den rätta platsen att besöka- nöjesparker, djurparker och andra spännande aktiviteter. 

Djurs Sommerland som är en av de största parkerna i Norden med mer än 60 olika attraktioner för barn i alla åldrar, en stor vattenpark och danmarks största berg och dalbana- och det kommer att bli fler. 

Vad sägs om en tur på den nya DrageKongen? 30 meter upp i luften och sen dyka ner i 85/km i timmen

Eller så kan du prova danmarks längsta berg och dalbana Juvelen som uppnår samma hastighet. 

Nu har du fått din adrenalinkick i Djurs Sommerland. Vad sägs om en safaritur på din nästa dagsutflykt? 

På Ree Park Safari kan du köra en Land Rover genom savannen och se giraffer, noshörningar och andra djur helt nära inpå. 

Eller så kan du köra ett ångtåg genom den nordamerikanska prärien och uppleva älgar, svarta björnar och bisonoxar. 

Här handlar allt om djur och fascinerande upplevelser för hela familjen. Missa inte det! 


En tur till regnskogen i Danmark 

Djuren i Randers Regnskov. Foto: Regnskoven.dk.

Om du ännu inte har fått nog av exotiska djur kan du besöka det mycket populära Randers Regnskov väster om Djursland. 

Det är ett tropiskt zoo som bjuder dig på en stor naturupplevelse och ger dig en känsla av att vara mitt i den verkliga regnskogen. Klimatet är tropiskt, jaguarer strosar runt, maneter simmar i vattnet och apor hoppar runt över dig.

Du kan också utforska det sk ormtemplet från mars-oktober där pytonormar rör sig fritt eller du kan beskåda några av de vackra fjärilarna som flyger runt i den sydamerikanska kupolen. 

Glöm inte att stanna till vid den stora naturlekplatsen Danmarksparken innan du reser hem. Semesterhus på Djursland


Djursland är en av de största semesterresmålen i Danmark och är absolut värt ett besök. Vare sig du är en vattensportsentusiast, reser ensam eller tar med hela familjen på en fantastisk sommarsemester. För att göra planeringen lättare för dig har Campaya samlat många semesterhus på Djursland- du kan hitta den i vår sökmotor där du lätt och bekvämt kan boka boendet som passar bäst för din semester. Om du behöver hjälp att hitta det rätta semesterhuset är vår kundservice alltid redo att hjälpa dig under alla veckans dagar. Om du vill veta mer om vad som sker på Djursland så gå in på Visit Djurslands hemsida för flera bra tips inför resan.

Trevlig semester!