I Rom med barn

Rom är staden som lockar alla, även de minsta. Vi har varit på besök i Rom några dagar och upplevt vad man kan göra tillsammans med barnen i denna fantastiskt vackra stad! 


Rom, den eviga staden är Italiens moderna huvudstad som erbjuder sevärdheter och kultur i överflöd, gudomlig mat, glada romare och ett underbart klimat. Det finns några riktiga måsten när man är på besök i Rom med bra gångavstånd mellan de största och mest populära sevärdheterna.

Som häftiga Colosseum, den majestätiska och berömda fontänen Fontana di Trevi där Anita Ekberg och Marcello Mastroianni badade i filmen "Det ljuva livet", Roms vackraste och livligaste torg Piazza Navona, det ståtliga antika alla gudars tempel- Pantheon och mäktiga Vatikanen.

Men Rom är självklart inte bara sevärdheter, här finns mycket mer att göra även för barnfamiljer. Det passar perfekt då romarna är mycket barnkära och barn är välkomna överallt. Det är även smidigt att ta sig fram genom staden. Här ger vi några tips på vad man kan göra med barnen vid ett besök i Rom:  

Piazza Navona. Foto: Campaya.se 

Villa Borghese

Villa Borghese är en av Roms tre största parker och är absolut värt ett besök och ligger centralt beläget, inte långt från Piazza del Popolo. Parken är grön, vacker och avskild från Roms alla bilar och vespor. Här finns mycket att upptäcka för barnfamiljer. Som ett besök vid Europas äldsta djurpark, Bioparco di Roma med mer än 1000 spännande djur där man kan titta på söta lemurer, stora tigrar, lejon, giraffer, ormar, zebror, krokodiler och mycket mer.

Adress: Viale del Giardino Zoologico, 20 

Ingången till Bioparco di Roma. Foto: Campaya.se 

Här finns också möjlighet att gå på barnbio, på världens minsta biograf "Cinema dei Piccoli" med 63 sittplatser och som finns med i Guinness rekordbok. Titta på vackra fontäner, hyra en båt och ro på en romantisk sjö och besöka flera museer och självklart ta en espresso! I parken Villa Borghese har en barnfamilj fullt upp med aktiviteter en hel dag. 

Världens minsta biograf. Visst är den söt? Foto: Campaya.se 

I parken väntar de söta ponnyhästarna på att bli klappade och barnen kan om dom vill få rida en stund. Från hästsadeln kan man samtidigt få se lite mer av den stora parken.  

Den vita, snälla ponnyn väntar på dig. Foto: Campaya.se 

Barnmuseet Explora

Il Museo dei Bambini di Roma är ett trevligt barnmuseum för barn mellan 0-12 år och ligger inte långt från Piazza del Popolo. Museet är som en liten stad där barnen får experimentera, prova och "leka genom lärande", som att handla, köra brandbil, laga mat, lära sig att odla blommor och grönsaker, lära sig om olika material och att tänka på miljön. Det här är en lärorik upptäcksfärd för alla barn.

Adress: Via Flaminia, 82 

Explora- barnens museum. Foto: Campaya.se  

Colosseum

Colosseum är en av Roms mäktigaste och populäraste sevärdheter med flera tusen besökare varje dag under hela året. Denna mäktiga antika amfiteater byggdes år 70 e.Kr. av 20 000 slavar och tog 10 år att bygga. Här utkämpades djurfäktningar, avrättningar och blodiga gladiatorspel. Colosseum är bäst att besöka på förmiddagen och boka gärna biljetter på nätet så slipper man stå i långa köer. Att rekommendera är att ta en guidad tur så får man lära sig mer om vad som verkligen hände under den tiden på arenan.

Adress: Piazza del Colosseo, 1  

Mäktiga Colosseum. Foto: Campaya.se 

Överraskningarnas Rom

I Rom finns alltid något nytt att upptäcka. Vid varje hörn väntar dig en överraskning. Kanske pappa vill provköra en röd, snygg Ferrari mitt bland Roms gator? 

Det är lätt att drömma sig bort vid en röd Ferrari... Foto: Campaya.se 

Glassbar

Är man i Rom så får man absolut inte missa att äta en gelato (glass), det blir säkert fler än en! Glassen är fantastiskt god och svalkar bra en het sommardag. Det finns massor av goda och oförglömliga smaker att välja mellan, ibland upp till 150 olika smaksorter! Vad sägs om lampone (hallon), fragola (jordgubb), pistacchio (pistage), limone (citron), smakerna tar aldrig slut... Runt Pantheon finns de mest kända glassbarerna som t.ex Giolitti med sin eleganta salong. Redan kl 10.30 är det fullt med glassätande turister utanför glassbaren. En perfekt paus om man vill att de trötta småbarnen ska bli glada igen!

Adress: Via degli Uffici del Vicario, 40  

Giolitti- Roms äldsta glassbar. Foto: Campaya.se 

Sightseeing 

Rom kan man även upptäcka från vattnet på floden Tibern. Det finns möjlighet att ta en hop-on hop-off båttur och du får en spektakulär utsikt över Rom från stora panoramafönster. 

En mysig båttur på floden Tibern. Foto: Campaya.se 

Vaxmuseet Museo delle Cere

Museo delle Cere är Italiens första vaxmuseum och ligger några meter från centrala Rom, vid Piazza Venezia och här har man chans att få hälsa på bla den kända Roma-spelaren Francesco Totti, Pavarotti, Påven, Leonardo da Vinci, Obama, Napoleon Bonaparte och många fler. Eller vad sägs om att ta en selfie med Brad Pitt? Det blir en rolig och spännande promenad genom historien för både barn och vuxna. 

Adress: Piazza Santi Apostoli, 68/A  

Professor Einstein hälsar oss välkommen! Foto: Campaya.se 

Till Rom kan man åka när som helst under året då klimatet är behagligt även under vintern. Sommarmånaderna i Rom kan bli väldigt varma och romarna har själva sin semester i augusti men turisterna slutar aldrig att besöka denna vackra stad.

Att tänka på i Rom:

I Rom går man mycket så det gäller att ha bekväma skor och ha gärna med extra plåster i väskan. Det kan bli riktigt varmt under sommaren och tänk på att alltid ha med sig en vattenflaska, solhatt och solkräm. Undvik gärna turistfällorna vid de mest kända gatorna och torgen, välj gärna en mindre gata så kommer du att upptäcka det mer genuina av Rom och slipper betala dubbla priser på mat och dryck. Rom är en hektisk stad med mycket trafik, tutande bilar och snabba vespor, ta en extra titt innan du går över gatan! Glöm inte kameran för det finns mycket vackert att ta med sig hem till Sverige.

Vill du besöka Rom och letar efter att hyra ett semesterhus? Här hittar du semesterhus i Rom  

Läs mer om Rom här

Buon viaggio!